logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Pentru acordarea asistenței medicale de urgență UPU dispune de spații pentru triaj, pentru resuscitare a pacienților critici, evaluare și tratament imediat, investigații paraclinice, pentru izolare, saloane cu paturi pentru observația pacienților până la 24 ore, sală de operație pentru intervenții chirurgicale minore, sală de pansamente și altele.

    Potrivit protocolului național de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe, „triajul este un sistem de evaluare și clasificare a pacienților care se prezintă în structurile de primire a urgențelor în vederea stabilirii priorității și a nivelului de asistență medicală necesară.” Astfel, triajul pacienților care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe este deosebit de important. În baza acestuia, pacienții sunt evaluați de către personalul competent și este stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat. Personalul medical ia în considerare starea clinică și simptomele cu care se prezintă pacienții, corelate cu vârsta și antecedentele medicale ale acestora, stabilitatea funcțiilor vitale, potențialul de agravare a stării lor, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigații, precum și alte date considerate relevante, astfel încât să fie stabilită prioritatea și nivelul de asistență necesară.

    Protocolul de triaj are la bază scala de triaj ESI (Emergency Severity Index), care are cinci niveluri.

    Cele 5 niveluri și coduri de urgențe sunt:

    nivel I – cod roșu, resuscitare, timpul de așteptare este zero!

    nivel II –cod galben, critic, timpul de așteptare cel mult 15 de minute!

    nivel III –cod verde, urgent, preluare în cel mult 60 minute!

    nivel IV – cod albastru, non-urgent, timpul de așteptare este 120 -240 de minute!

    Potrivit protocolului actualizat de Ministerul Sănătății în 2019, este prevăzut un timp maxim de preluare în zona de tratament de 60 de minute pentru cod verde, 120 de minute pentru cod albastru și de 240 de minute pentru cod alb.

    Codul roşu, semnifică urgențe în care sunt puse în pericol funcțiile vitale ale pacienților și timpul de așteptare este zero, și, pacienții se pot afla în stop cardio respirator, pot avea supradozaj medicamentos, prezintă insuficiență respiratorie gravă, o stare de comă, necesită intervenție chirurgicală imediată sau resuscitare și orice secundă contează.

    Codul galben înseamnă nivel critic și abordare în cel mult 15 de minute și are în vedere urgențele medico-chirurgicale care indică un potențial pericol de agravare a stării sănătății pacientului dacă nu sunt asistate prompt. Cazuri care pot fi încadrate sub codul galben sunt: politraumatisme; plăgi abdominale cu hemoragie fără semne de șoc; accident vascular cerebral; criză de astm prelungită; deshidratare prin vărsături în cantitate mare; vărsături, diaree, imposibilitatea de a mânca; fracturi deschise; intoxicații prin ingestii și inhalare cu comă persistentă; hipotermie severă

    Codul verde reprezintă nivel urgent și poate însemna preluare în cel mult 60 de minute, pentru că datele preliminare nu arată afecțiuni care pot pune viața în pericol în perioada imediat următoare. Aici sunt incluse toate urgențele care implică dureri fără substrat critic, valori tensionale mari, dar fără risc de edem pulmonar sau hemoragie cerebrală, infecții.

    Codul albastru, nivelul IV, înseamnă non-urgent. Pacientul poate aștepta cel mult 120 de minute. Exemple pot fi: pacient cu febră fără alte simptome de severitate, tuse, diaree, erupții cutanate care nu sunt cuprinse în sfera alergiilor severe, amigdalita; viroza renala; viroza respiratorie.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP