logo
  • Информация
    022 43-85-15
  • Информация
    060740791
  • Durerea este prima senzaţie pe care o simte omul atunci când în organism se petrece ceva în neregulă. Durerea este simptomul care ne aduce la ușa medicului de cele mai multe ori. Tot ea poate avea consecințe fatale atunci când nu este stopată la timp şi nu este înlăturată cauza acesteia.

    De regulă, orice act chirurgical este potenţial dureros atât în timpul efectuării lui, cât şi după intervenție.

    Ce măsuri se iau contra durerii ?

    Pentru a nu simţi durerea în timpul operaţiei şi pentru a vă proteja de alte efecte şi complicaţii nedorite, orice act chirurgical sau medical dureros este efectuat sub anestezie locală, regională sau generală. De asemenea, după o intervenţie chirurgicală, medicul sistematic vă prescrie un tratament postoperator contra durerii.

    Ce consecinţe poate avea durerea netratată ?

    Durerea postoperatorie netratată poate avea numeroase consecinţe negative:

    • întârzie recuperarea organismului după intervenţie şi amână însănătoşirea;
    • suprasolicită funcţia inimii, o scade pe cea a plămânilor, fapte ce pot duce spre alte complicaţii, mai severe;
    • cauzează spasme musculare dureroase;
    • provoacă balonare intestinală, alungă pofta de mâncare şi somnul odihnitor;
    • vă face să suferiţi, să staţi nemişcat( ă) în poziţii incomode, să limitaţi contactele şi comunicarea cu cei din jur; face imposibilă efectuarea altor tratamente necesare după operaţie — gimnastica respiratorie, mişcarea activă a membrului operat, pansamentelor etc.
    • durerea postoperatorie netratată poate deveni din ce în ce mai puternică, va putea fi calmată cu mult mai greu, folosind doze crescute de medicamente;
    • durerea postoperatorie netratată poate deveni persistentă sau, chiar trece în una cronică, durere care se tratează foarte şi foarte greu.

    Dacă abordăm actul chirurgical din aspect metaforic, atunci acesta poate fi asociat cu un cor de voci, bine organizat, acolo unde fiecare îşi ştie bine rolul, unde adesea o mica greşeală poate avea consecinţe fatale.

    Locul anesteziologului în piesa dată este, nici mai mult nici mai puțin, unul central, care are drept scop să dirijeze cu întreaga evoluție a procesului. Pornind de la ziua precedentă intervenției, continuând cu desfăşurarea actului chirurgical, acolo unde siguranţa pacientului este mai presus decât alte priorităţi, şi terminând cu durerea postoperatorie care poate aduce pacientul în stare de infirmitate, limitând posibilităţile acestuia de a se vindeca.

    În perioada 20-22 octombrie 2016, Societatea pentru Combaterea Durerii din Republica Moldova, sub egida Federaţiei Europene De Durere, va organiza al II-lea Congres Internațional al Societății pentru Studiul și Combaterea Durerii din Moldova. La eveniment sunt invitaţi specialişti din toate domeniile medicale acre doresc să fie la curent cu actualităţile managementului durerii. Detalii despre participare le puteţi găsi accesând http://ati.md/.

    IMG_3775

    Victoria Rusu, doctor anesteziolog- reanimatolog, asistent universitar, doctorand la catedra Anesteziologie — reanimatologie Nr. 1, Valeriu Ghereg

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP