logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În fiecare an, pe 10 mai, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt încurajate să promoveze activitatea fizică, în cadrul unui eveniment inițiat în 2002, pentru conștientizarea de către populație a beneficiilor activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile (BNT).

  ,,Mișcare pentru sănătate” se referă la activitatea fizică moderată până la viguroasă, pe care oricine și oriunde o poate desfășura. Orice tip de activitate fizică, cum ar fi: mersul pe jos, dansul, yoga, ciclismul, jocuri sportive, este considerată ca mișcare pentru sănătate ce contribuie la promovarea unui mod de viață activ și sănătos la orice vârstă.
  Activitatea fizică regulată și-a demonstrat eficiența în prevenirea BNT, precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, aceasta ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea.
  Estimările globale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. Dacă populația ar fi mai activă, am putea reduce anual în jur de 5 milioane de decese la nivel global.
  Circa 45% dintre europeni în prezent nu fac niciodată activitate fizică. Aproximativ, un milion de decese din regiunea europeană a OMS, anual este atribuit inactivității fizice în calitate de principalii factori de risc pentru îmbolnăvire.
  În Republica Moldova, circa 9,1 din populația adultă nu practică activitate fizică, conform recomandărilor OMS privind activitatea fizică pentru sănătate, adică: de cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, ori o combinație echivalentă a ambelor, pe săptămână. (Studiul prevalenței factorilor de risc a bolilor netransmsibile (STEPS).

  Doar 1 din 6 adolescenți de 11 – 15 ani practică activitate fizică regulată, de 60 minute pe zi (rezultatele preliminare ale Studiului HBSC Moldova 2022).

  Mișcați–vă pentru sănătate!
  Următorii pași vă pot fi de folos:
  • 10 + 10 + 10: adăugați treptat câte 10 minute de activitate fizică pentru a vă atinge obiectivul zilnic de minim 30 de minute;
  • Bucurați-vă de fiecare anotimp și variați activitatea fizică în mod corespunzător. Ori de câte ori este posibil, alegeți să mergeți cu bicicleta la școală sau la serviciu;
  • Dacă faceți naveta cu autobuzul sau troleibuzul, alegeți să coborâți cu una sau două stații înainte și să mergeți pe jos;
  • Încercați câteva exerciții de echilibru și faceți întinderi în timp ce vă spălați pe dinți sau priviți televizorul;
  • Urcați scările;
  • Dansul și grădinăritul, activitățile casnice — sunt activități fizice moderate. Includeți astfel de activități în viața de zi cu zi, alături de mersul pe jos și alte forme de activități fizice;
  • Faceți pauze scurte de 3-5 minute la locul de muncă pentru mișcare, exerciții de întindere, așezări, mers, etc. Acestea vor ajuta îmbunătățirea circulației sângelui și a activității musculare.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP