În data de 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, prin tema „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”. Acest eveniment mondial reprezintă o oportunitate pentru oameni și comunitate de a-și îmbunătăți cunoștințele în acest domeniu, de a crește gradul de conștientizare, dar și de a întreprinde acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală.
Potrivit OMS, sănătatea mintală reprezintă o resursă care le permite oamenilor să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională.
Pentru societate, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.
Sănătatea mintală este un lucru vital care ne permite să funcționăm și să ne dezvoltăm ca persoane. Ne ajută să facem față stresului și să ne adaptăm la schimbare, să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni. Ne sprijină în procesul de învățare și ne ajută să lucrăm productiv.