logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a văzului este organizată sub egida Programului Mondial „Vision 2020” al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Scopul manifestării este de a eradica orbirea de cauze tratabile până în anul 2020. Această zi, este marcată anual, în a doua zi de joi din luna octombrie şi are obiectivele de a conştientiza şi concentra atenţia asupra problemelor de orbire şi deficienţelor de vedere, de a sensibiliza şi educa populaţia în aceste aspecte şi de a promova măsurile corective de restabilire a vederii parţial pierdută.

  Începând cu anul 2015, în Moldova, cu sprijinul partenerilor norvegieni, este implementat un proiect care vizează dezvoltarea asistenței medicale primare pentru sănătatea ochilor. Scopul proiectului este crearea în Republica Moldova a unui sistem educațional pentru optometrist, o nouă specialitate oftalmologică pentru Moldova.
  Datorită proiectului Clinica oftalmologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, care funcționează în baza secției Oftalmologie al SCM „Sfânta Treime”, a fost dotat cu echipamente noi, care sunt utilizate atât pentru instruirea studenților în optometrie, cât și pentru examinarea și diagnosticarea pacienților cu probleme de refractive.

   

  Despre proiectul în cauză, dar și particularitățile specialității Optometrie relatează Dumbrăveanu Lilia, d.ș.m, conferențiar universitar Catedra oftalmologie și optometrie, USMF „Nicolae Testemițanu”.

   

   

   

   

  Imaginile de mai jos prezintă studenții optometriști, participând la desfășurarea Zilei Mondiale a Vederii.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP