logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a Pneumoniei (World Pneumonia Day) a fost înființată în 2009, când mai mult de 100 de organizații din multe țări s-au alăturat Coaliției Globale împotriva Pneumoniei Copilului. Această dată a fost stabilită de Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), pentru a atrage atenția oamenilor din întreaga lume asupra acestei boli periculoase și pentru a îndemna toată lumea să lupte cu ea. În 2020 această zi este la cea de a 11-a ediție și are loc în perioada pandemiei COVID-19, fapt ce a cauzat o creștere dramatică a decesele condiționate de pneumonie.

  Pneumonia este un grup de boli caracterizate prin inflamarea țesutului pulmonar. Plămânii sunt constituiți din săculețe mici – alveole, care în cazul respirației unei persoane sănătoase, se umple aer. În cazul pneumoniei, alveolele sunt umplute cu puroi și lichid, ceea ce face ca respirația să fie dureroasă și limitează fluxul de oxigen. Se estimează că pneumonia este cauzată de virusuri, bacterii și fungi, însă cei mai frecvenți agenți patogeni (în ordine descrescătoare a incidenței infectării) sunt Streptococcus pneumoniae (pneumococ), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și virusul sincițial respirator.

  Potrivit statisticilor OMS, pneumonia se află pe lista primelor 10 cauze ale deceselor din lume. Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și al copiilor, ce a luat viața a peste 2,5 milioane de oameni, inclusiv 672.000 de copii în anul 2019. Pandemia COVID-19 ar putea adăuga alte 1,9 milioane la numărul total de decese din acest an – fapt ce va contribui la creșterea numărului de decese cauzate de pneumonie cu peste 75%.

  Persoanele cu risc de apariție a pneumoniei sunt cele cu imunitate slăbită. Aceștia sunt cei cu vârstă înaintată, precum și pacienții cu infecție cu HIV, diabet, astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Tot la acești pacienți, în caz de boală, este mult mai mare riscul de a dezvolta complicații. În plus, fumatul, alcoolul și factorii de mediu nefavorabili măresc probabilitatea apariției bolii.

  În Republica Moldova pneumonia este o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată de indicatori destul de înalți ai morbidității și mortalității, îndeosebi la copiii de până la 5 ani. Astfel, incidența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit 1487,7 cazuri la 10 mii populație în 2019, față de 1477,7 în 2018, inclusiv 76,6 cazuri de pneumonie la 10 mii populație în anul 2019, față de 81,5 în anul 2018. Printre copiii de până la 17 ani la fel s-a atestat o diminuare a incidenței prin pneumonie: în anul 2019 a constituit 190,1 cazuri la 10 mii populație, față de 220,4 cazuri în 2018 (în cifre absolute respectiv 12.791 în a.2019, față de 14.828 în a. 2018).

  Cu regret, din cauza pneumoniei au decedat 35 copii cu vârsta până la 1 an în 2018 și 36 copii în 2019. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani s-a înregistrat o creștere a cazurilor de deces în cifre absolute – 49 copii în anul 2019, față de 45 în 2018. În total, pentru grupul de vârstă de 0 – 17 ani în anul 2019 au decedat 52 copii, față de 55 în 2018.

  Pentru a preveni pneumonia este primordial să urmăm un întreg set de practici de sănătate, printre care se numără:

  • alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață, practică ce poate reduce incidența pneumoniei cu 23%;
  • nutriția adecvată și echilibrată;
  • imunizarea împotriva pneumococului, Hib, tusei convulsive și rujeolei.
  • apa, sanitația și practicile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei;
  • reducerea poluării aerului diminuează riscul de apariție a pneumoniei severe la copii;
  • strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor, asigură copiilor un diagnostic corect, adecvat și în timp util și respectiv – un tratament optim pentru pneumonie.

  Astăzi pneumonia se întâlnește la pacienții de toate vârstele: la nou-născuți, la vârstnici, la persoane de vârstă mijlocie și la adolescenți. Toată lumea trebuie să fie protejată. Amintiți-vă: cu cât mai devreme veți descoperi pneumonia și veți cere ajutorul medicilor – cu atât mai ușor veți face față și veți evita apariția complicațiilor și consecințelor.
  La 12 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF cheamă întreaga comunitate mondială să colaboreze pentru a învinge pneumonia.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP