logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Pe data de 12 octombrie, în multe țări ale lumii, se sărbătorește Ziua Mondială a Artritei, eveniment consemnat la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății din 1996. Această zi a fost creată pentru a atrage atenția asupra problemelor bolilor reumatologice și sensibilizarea în ce privește artrita, pentru a uni eforturile medicilor, pacienților și publicului în vederea abordării problemelor de prevenire, diagnostic precoce, reabilitare medicală și socială a persoanelor care suferă de această boală.

    Artrita este o boală inflamatorie a articulației (sau a mai multor articulații), care, dacă nu este tratată, duce nu numai la durere și limitarea mișcării, dar și la dizabilitate, care poate determina pierderea capacității de muncă.
    Cauzele debutului bolii pot fi diferite. Artrita poate apărea ca rezultat al leziunilor repetate, leziuni articulare deschise sau închise, în urma efortului fizic sau a predispoziției ereditare.
    În plus, dezvoltarea artritei poate declanșată de infecții virale și bacteriene, hipotermie, supraîncărcare fizică și psihică și chiar fumat excesiv. Factorii și mecanismele de dezvoltare a bolii nu sunt definite complet.
    Mulți oameni asociază această boală cu persoanele în vârstă care au probleme de sănătate din cauza vârstei. Și statisticile confirmă cu adevărat acest lucru – în principal persoanele peste 65 de ani suferă de această boală. Dar 30% dintre cei care suferă de artrită sunt persoane care nu au ajuns la această vârstă, mulți dintre ei sunt adolescenți și copii.
    S-a remarcat că bolile articulare reumatice asociate tocmai cu dezvoltarea rapidă a bolii afectează doar persoanele în vârstă de muncă – de la 30 la 50 de ani. De asemenea, se remarcă faptul că femeile suferă de această boală de 5 ori mai frecvent decât bărbații.
    Pericolul constă în faptul că bolile articulare nu pot fi întotdeauna recunoscute, ulterior acestea au nevoie de supraveghere și tratament medical pe termen lung și constant, iar pacienții au nevoie de reabilitare și adaptare socială.
    Potrivit OMS, în prezent, fiecare al zecelea locuitor al planetei suferă de artrită. Medicii susțin că, un diagnostic precoce și tratamentul adecvat, poate vindeca artrita. Prin urmare, diagnosticul de artrită este un pas foarte important spre recuperare, iar metodele moderne de terapie pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților.

    Ziua Mondială a Artritei constituie un motiv în plus a realiza o examinare medicală prin care să identificăm riscurile dezvoltării acestei boli. Realizând astăzi pași concreți pentru îmbunătățirea sănătății dvs., veți preveni ceea ce ar putea să o limiteze mâine.

     

     

    Dl Valeriu Corotaş, şef al secției Reumatologie din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” în contextul Zilei Mondiale a Artritei, a vorbit la rubrica „Pastila de Sănătate” de la Radio Moldova, despre măsurile de prevenire a afecțiunilor reumatice.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP