logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Astăzi, de Ziua Internațională a Asistentei de Operație în ediția Matinal Național de la Radio Moldova, Lidia Istrati, medic chirurg, șefa Blocului Operator și Alexandra Macogonciuc, asistentă superioară în Blocul Operator, SCM IMSP „Sfânta Treime”, au vorbit despre activitatea și abilitățile profesionale ale asistentelor de operație.

  Asistenta de operație este aliatul care face legătură dintre medici și întregul proces de operație în blocul operator a spus Alexandra Macogonciuc: ”În Blocul Operator activează 16 asistente medicale și pe bune de abilitățile și capacitățile noastre depind toate procesele din blocul operator, dar și modul în care se desfășoară intervenția chirurgicală. Desigur în devenirea unei asistente medicale de operație sunt necesari mulți ani, e vorba de cunoștințe profunde din diferite domenii ale medicinei și multă iscusință în ce privește respectarea cu strictețe a standardelor specifice pentru prelucrarea materialului chirurgical, pregătirea sălii pentru intervenție, de asemenea tot ce ține de monitorizarea cerințelor aseptice și septice. Vreau să spun că asistentele de operație, asemeni medicilor cunosc evoluția operațiilor care se efectuează în blocul operator și au suficiente cunoștințe și experiență pentru a lua decizii rapide. Grație pregătirii profesionale temeinice reușim să facem față unui număr mare de intervenții, de la 45 până la 70 operații pe zi, în perioada pandemiei Covid-19, IMSP „Sfânta Treime”, a preluat toate afecțiunile chirurgicale urgente din municipiu și din țară, pot spune că sa realizat o muncă mare, însă am reușit. Cu prilejul zilei profesionale, vreau să felicit colegele din blocul operator, dar și toate asistentele de operație din țărișoara noastră, vă doresc multă sănătate și succese”.

  Întrucât chirurgul este foarte concentrat în timpul intervenției, asistenta de operație, prin gest și privirea lui, înțelege ce instrument trebuie livrat și ce manipulare urmează să efectueze, ne-a mărturisit Lidia Istrati, medic chirurg, șefa Blocului Operator:” Asistenta de operație se caracterizează printr-o bază echilibrată de teorie și experiență profesională practică. Pentru actul operator este nevoie de o echipă amplă, în care rolul asistentei medicale este deosebit de important. Dacă e să vorbesc despre atribuțiile asistentei medicale din cadrul Blocului Operator, e nevoie să aibă o ținută ireproșabilă și să facă față tuturor situațiilor de urgență care frecvent survin în sala de operație. Prin urmare, toate asistentele noastre dețin aceste calități umane și profesionale, iar pe lângă acestea mai este necesară și multă rezistență fizică și emoțională pentru a lua decizii corecte, atât necesare pentru fiecare pacient de pe masa de operație. Apreciem înalt munca efectuată. Vreau să aduc sincere urări de bine și cuvinte de recunoștință pentru activitatea și dăruirea profesională, vă doresc multe succese și sănătate!”

  Pe parcursul anului 2021 în cadrul IMSP Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” în cele 10 săli de operație au fost efectuate 14 000 de intervenții chirurgicale cu aportul asistentelor de operație.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP