logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Anual, pe data de 15 octombrie marcăm Ziua Internațională a spălatului pe mâini, eveniment care servește drept oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.

   

  Genericul Zilei Internaționale a spălatului pe mâini din a.2023 este „Poți avea mâini curate cu ușurință”. Menținerea mâinilor curate poate preveni 1 din 3 boli diareice și 1 din 5 infecții respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa.

  Spălatul pe mâini cu săpun și cu regularitate poate determina reducerea:

  • bolilor diareice acute cu 30%- 48%
  • absențelor școlare cu 29% – 57%
  • infecțiilor respiratorii acute cu 16%-21%

  În prezent, 3 din 10 persoane din întreaga lume încă nu au acces la serviciile de igienă de bază. Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități pentru igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Cu toate acestea, în 2022, circa 2 miliarde de oameni nu au avut acces la facilități de bază, inclusiv 653 de milioane de oameni nu au avut deloc instalații pentru spălarea mâinilor.

  În Republica Moldova, majoritatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal (89,5 %) sunt conectate la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, iar 10,5 % din ele – la sisteme descentralizate. Ponderea instituțiilor de învățământ, dotate cu instalații pentru spălarea mâinilor (1 lavoar la 20 de persoane) la intare în cantinele școlare sau sălile pentru luarea mesei, constituie 97,6 %. De asemenea, toate instituțiile preșcolare, preuniversitare, taberele pentru copii, precum și instituțiile medico-sanitare și sociale, instituțiile rezidențiale, taberele și alte locuri de cazare a refugiaților din Ucraina sunt asigurate cu necesarul de săpun lichid, detergenți și dezinfectanți.

  Potrivit datelor Biroului Național de Statistică în anul 2022 sunt racordate la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 55 de municipii și orașe și 891 de localități rurale, ceea ce reprezintă 61,7% din localităţile ţării, la nivel național peste 70% din populație are acces la aceste sisteme.

  Conform datelor programului mixt de monitorizare al UNICEF/OMS privind apa, sanitația și igiena, în Republica Moldova accesul la instalații cu apă și săpun pentru igienă constituie 96% din gospodării.

  În cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), investițiile în infrastructură și instalații sanitare, protecția și restaurarea ecosistemelor de apă, precum și educația în igienă reprezintă pași esențiali pentru atingerea obiectivului ODD 6, care vizează asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi. Este necesar de unit eforturile între guvern, instituții, donatori, societatea civilă, cercetători, oameni de afaceri pentru promovarea igienei universale a mâinilor, prin:

  • îmbunătățirea accesului la surse durabile de aprovizionare cu apă și sanitație;
  • promovarea schimbării comportamentului referitor la igiena a mâinilor;
  • asigurarea cu produse de igienă la prețuri accesibile;
  • dezvoltarea infrastructurii politicilor de igienă a mâinilor din școli, instituții medicale, locuri de muncă, etc.
  • creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei mâinilor, ca parte esențială a sănătății și dezvoltării durabile a societății.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP