logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Începând cu anul 2005, în fiecare an este marcată Ziua Mondială de prevenire a hipertensiunii arteriale, care are drept scop sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată. În 2020 această zi este marcată pe 17 octombrie.
  Potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. În acest an, sloganul Zilei Mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale este „Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”. Aceasta încurajează oamenii să-și măsoare permanent tensiunea arterială, pentru a o ține sub control.

  Hipertensiunea arterială este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu știu despre asta, deoarece adesea nu este însoțită de simptome. Iată de ce este foarte importantă măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale.

  Factorii de risc pentru apariția hipertensiunii arteriale pot fi încadrați în două categorii modificați, cum ar fi vârsta, rasa și ereditatea, precum și modificabili, ce țin de comportament și stilul de viață. În această categorie se încadrează comportamentul alimentar nesănătos, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea.

  Statisticile globale indică la faptul că mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune arterială (≥140 mm Hg) au fost conștienți de faptul că au o tensiune arterială înaltă. În țările cu venituri mici și mijlocii cifra e și mai mică < 40%, iar în unele țări gradul de conștientizare este foarte scăzut, fiind sub 10%. Anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza tensiunii arteriale înalte.

  Proporția populației ce suferă de această afecțiune a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008, la 1,39 miliarde în 2010, iar ca urmare a procesului de creștere a numărului populației și a fenomenului de îmbătrânire, se estimează o creștere de până la 1,56 miliarde în 2025. Din cei 1,39 miliarde estimate de adulți cu hipertensiune arterială, aproape de 3 ori mai mulți locuiesc în țări cu venituri mici și mijlocii.

  Consumul sporit de sare este unul din factorii majori de risc ce contribuie la apariția hipertensiunii arteriale. Conform rezultatelor Studiului național privind consumul de sare, publicate de Organizația Mondială a Sănătății în 2018, în Republica Moldova populația consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea recomandată de către OMS – respectiv 10,8g/zi/persoană față de 5g/zi. Studiul menționat a scos în evidență că 45,5% din populație are valorile tensiunii arteriale mai mari de >140 și/sau >90 mmHg. Documentele strategice de politici în domeniul prevenirii și controlului bolilor netransmisibile prevăd ca țintă națională reducerea cu 30% a consumului de sare către anul 2025. Un alt aspect important este controlul bolii – peste 2/3 din persoanele cu HTA nu se adresează la timp pentru prescrierea și urmarea tratamentului medicamentos.

  În Republica Moldova, în anul 2019, circa 35961 de persoane au fost diagnosticate cu boală hipertensivă, boală ischemică a inimii însoțită de boala hipertensivă și boli cerebrovasculare asociate cu boală hipertensivă, comparativ cu 41600 cazuri în anul 2018. Incidența bolii în Republica Moldova este de 101,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

  În contextul Zilei Mondiale de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale, vă îndemnăm să vă monitorizați și măsurați în mod regulat tensiunea arterială la domiciliu, iar în cazul în care ați depistat că aveți hipertensiune arterială, să urmați cu regularitate tratamentul medicamentos prescris de medic.

  Hipertensiunea arterială poate fi prevenită! Adoptarea un stil de viață sănătos, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi, creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate, va contribui semnificativ la reducerea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP