logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În fiecare an 33.000 de persoane din Europa și 700.000 din întreaga lume mor din cauza infecțiilor ca urmare a bacteriilor rezistente la medicamente. Biroul European al OMS promovează principiul – „O singură sănătate”, unica metodă eficientă de combatere a rezistenței la medicamente.
    Abordarea „O singură sănătate”, reunește reprezentanți a diverse domenii, care acoperă toate aspectele activităților din sectorul sănătății umane și a animalelor, precum și a mediului.

    Întrucât agenții cauzali ai bolilor care afectează atât oamenii, cât și animalele sunt aceiași microbi și având în vedere faptul că habitatele umane și animale sunt comune, problema rezistenței la antimicrobiene nu poate fi soluționată prin intermediul doar a unui sector.

    „O singură sănătate” prevede:

    • „O singură sănătate” recunoaște faptul că sănătatea oamenilor, animalelor și mediului nu pot fi separate;
    • 60% din toate bolile la oameni provin de la animale. Sănătatea umană, animală și de mediu reprezintă „O singură sănătate”;
    • „O singură sănătate” este respectată atunci când medicii din sănătatea umană și animală activează în comun pentru a stopa transmiterea bolilor între oameni și animale;
    • „O singură sănătate” este respectată atunci când sectoarele sănătății umane și animale colaborează pentru a preveni consumul irațional de antibiotice;
    • Unele antimicrobiene utilizate în tratarea infecțiilor la animale sunt comune cu cele utilizate pentru oameni. Abordarea „O singură sănătate” privind stoparea consumului irațional de antimicrobiene reduce rezistența antimicrobiană.

    Reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

    • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
    • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
    • Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
    • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;

    Utilizarea responsabilă a antibioticelor nu doar vă va permite dumneavoastră și familiei dumneavoastră să primiți cel mai bun tratament, dar și să reduceți riscul dezvoltării rezistenței la antibiotice.

    OMS consideră că rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din secolul XXI, ceea ce va determina schimbări globale în comportamentul indivizilor și al societății în ansamblu. Prin urmare, OMS solicită tuturor statelor, partenerilor de sănătate, instituțiilor de învățământ și persoanelor fizice să participe la această campanie și să contribuie la informarea cu privire la problema rezistenței la antibiotice.

     

    Dna Svetlana Scripnic, șef Laborator microbiologic IMPS SCM „Sfânta Treime” în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, a povestit de ce la momentul actual s-a format o situație îngrijorătoare în ce privește rezistența microorganismelor la preparatele antibacteriene.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP