logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Evenimentul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor prezentate de substanțele chimice și promovării unei culturi de prevenire a acestora în vederea reducerii îmbolnăvirii populației prin intoxicații acute de etiologie chimică, mai cu seamă în rândul copiilor.

  Este cunoscut faptul că expunerea la substanțe chimice potențial periculoase poate avea efecte asupra sănătății umane. Există o creștere a problemelor de sănătate care pot fi explicate parțial prin utilizarea iresponsabilă a medicamentelor, produselor de curățat, gazelor, produselor de uz fitosanitar etc. În acest sens, atât la nivel mondial cât și național, zilnic se înregistrează un număr considerabil de intoxicații acute de etiologie chimică (IAEEC).

  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că numărul cazurilor de intoxicații acute accidentale variază între 3,5-5 milioane de cazuri în întreaga lume, în fiecare an. Dintre acestea, 3 milioane de cazuri sunt severe, ducând la 20 mii de decese, anual.

  În Republica Moldova, pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de intoxicații acute exogene de etiologie chimică rămâne îngrijorător. Evoluția comparativă a acestora, denotă creșterea numărului de persoane intoxicate ca urmare a expunerii la substanțele chimice — de la 820 cazuri raportate în semestrul I al anului 2021 la 932 intoxicații notificate în semestrul I al anului curent. De asemenea, numărul copiilor afectați s-a majorat de la 314 copii la 363 intoxicați.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP