logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Anual, în a treia duminică din luna mai este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. În această zi, toți cei care nu sunt indiferenți față de problema HIV/SIDA își consolidează eforturile de combatere a epidemiei, promovând mesaje despre căile de transmitere, îndemnând oamenii să-și cunoască statutul HIV și să se testeze la HIV și să manifeste toleranță față de cei afectați.

  Cu acest prilej, până la finele lunii mai, se desfășoară Campania socială cu sloganul “Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV!” în rândul populației generale și grupurilor cu risc sporit de infectare, cu suportul financiar al Fondului Global și UNAIDS Moldova

  Potrivit datelor statistice estimative, actualmente în republică trăiesc 17 034 de persoane cu HIV, dintre care doar 11 297 persoane își cunosc statutul. Astfel încă 5737 persoane infectate cu HIV nu cunosc că sunt infectate cu acest virus, fiind o sursă de infecție și contribuind la răspândirea acesteia.

  Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, astfel un aspect important privind infecția cu HIV este educația și sănătatea sexuală în rândul acestora.

  Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. Aceasta este disponibilă atât în sectorul non-guvernamental, cât și în instituțiile medico-sanitare publice și se realizează, inclusiv prin clinicile mobile și distribuirea testelor prin intermediul farmaciilor.

  În republică, sunt prestate servicii de prevenire HIV pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul. În anul 2023, de aceste servicii au beneficiat peste 29 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane utilizatoare de droguri intravenos – 16 823 persoane, lucrătoarele sexului comercial – 7 964 persoane și bărbații care practică sex cu barbați – 5 038 persoane.

  Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, profilaxia pre- și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimelor recomandări ale OMS și UNAIDS.

  În prezent beneficiază de tratament antiretroviral – 8 509 de persoane.

  Acțiunile principale, realizate în cadrul Campaniei sociale “Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV” sunt menite să contribuie la:

  • promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile țintă;
  • promovarea beneficiilor tratamentului HIV și încurajarea persoanelor HIV pozitive să inițieze cât mai precoce tratamentul ARV și să-l mențină;
  • reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor grupuri vulnerabile la HIV.

   

  Mesajele cheie ale Campaniei:

  • Dacă sex, atunci protejat;
  • Dacă neprotejat, atunci test la HIV;
  • Test HIV pozitiv, tratament accesibil;
  • Nedetectabil=netransmisibil.

  Doar împreună, prin mobilizarea eforturilor a tuturor părților responsabile și interesate la nivel național și local se va reuși stoparea și eliminarea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP