logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În perioada, 02-31 mai 2022, consemnăm luna națională de profilaxie a BDA, intoxicațiilor alimentare și holerei. Specialiștii în domeniu organizează mai multe activități care au menirea de a informa populația privind maladiile cu factor de transmitere alimentar și hidric, dar și măsurile de prevenire a cazurilor de boală.

     

    Bolile diareice acute reprezintă o problemă de sănătate publică în creștere cu impact considerabil asupra sistemelor de sănătate și socio-economic. Actualmente, peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Bolile diareice acute pot fi transmise prin intermediul produselor alimentare contaminate cu agenți patogeni la diferite etape a lanțului de producere, depozitare, transportare sau consum al alimentelor. Totodată, serviciile de apă și canalizare absente, necorespunzătoare, sau gestionate inadecvat, expun persoanele la riscuri prevenibile pentru sănătate. Astfel, apa contaminată și condițiile de igienă deficitare pot determina transmiterea unor boli precum holera, dizenteria, hepatita A și febra tifoida.

    În Republica Moldova, anual, se înregistrează circa 16 000-20 000 de cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de cinci ani și adulți. Cei mai afectați de BDA sunt copiii de 0-17 ani (în 65-76 %); morbiditatea în mediul populației urbane este de 1,8 ori mai mare față de populația rurală.

    Situația prin BDA în țară se complică și din cauza contaminării biologice înalte a produselor alimentare, bazinelor acvatice deschise; neajunsurilor în respectarea igienei în locurile de educație și învățământ, odihnă, muncă și la domiciliu; practicelor privind locul de achiziționare al alimentelor, modul de pregătire și păstrarea acestora, locul consumului alimentelor.

    La nivel global, anual, circa 10% din populație este afectată de boală diareică acută, ceea ce duce la peste 420 000 de decese. Copiii sunt afectați în mod disproporționat, cu 125 000 de decese în fiecare an la persoanele sub 5 ani.

    Specialiștii din domeniu susțin că pentru prevenirea bolilor diareice acute, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli:

    – alăptarea naturală a copiilor mici cât mai mult timp;

    – imunizarea copiilor contra infecției rotavirale;

    – respectarea regulilor de igienă: spălarea mâinilor cu săpun după folosirea veceului și înainte de masă, până la pregătirea bucatelor. Este important de învățat copiii metoda corectă de spălare a mâinilor și de verificat cum se aplică;

    – spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor și legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;

    – excluderea din alimentație a produsele alimentare ușor alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantată;

    – evitarea procurării produselor alimentare și a materiei prime în locurile neautorizate, fără condiții de păstrare adecvate;

    -curățarea şi dezinfecția suprafețelor de bucătărie și a inventarului folosit la prepararea bucatelor;

    – plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata și materiei prime în frigider;

    – folosirea ustensilelor de bucătărie separate pentru tranșarea produselor gata și materiei prime;

    – respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare şi termenii de păstrare;

    -prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muștelor, insectelor de bucătărie, șoarecilor;

    -utilizarea apei potabile doar din surse autorizate sau îmbuteliată;

    – utilizarea pentru scăldat doar a bazinelor acvatice amenajate în acest scop.

    În cazul apariției semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul! Recomandarea de bază este consultarea de urgență a medicului pentru prescrierea tratamentului argumentat și adecvat în scopul evitării consecințelor nedorite.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP