logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Astăzi 26 iunie, este marcată Ziua Internațională împotriva Abuzului de Droguri și Traficului Ilicit. În acest an, tema Zilei este „Mai multe cunoștințe pentru mai mult ajutor”, întrucât măsurile de combatere a drogurilor au fost subminate de diseminarea informațiilor falsificate în diferite domenii.

  Abuzul de droguri dăunează sănătății oamenilor și siguranței publice, amenință dezvoltarea pașnică și existența stabilă a societății în multe țări.

  Conform Raportului Mondial asupra Drogurilor din 2018, aproximativ 275 de milioane de persoane, adică aproximativ 5,6% din populația lumii între 15 și 64 de ani, au consumat droguri cel puțin o dată în viață.

  Aproximativ 31 de milioane de persoane care consumă droguri suferă de tulburări legate de droguri, ceea ce înseamnă că ar putea avea nevoie de tratament din cauza răului pe care îl cauzează acestea sănătății lor.

  Conform estimărilor preliminare, în întreaga lume cel puțin o dată consumul de canabis (marijuana) a fost consumat de 13,8 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15-16 ani, ceea ce reprezintă 5,6%.

  Majoritatea studiilor arată că perioada critică în ceea ce privește inițierea la substanțe psihoactive este perioada de la adolescența timpurie (12-14 ani) până la adolescența târzie (15-17 ani), iar cea mai mare proporție de persoane care utilizează substanțe psihoactive sunt între 18-25 de ani.

  În plus, OMS observă că aproximativ 16 milioane de oameni din întreaga lume consumă droguri injectabile și 3 milioane dintre ele au HIV. În medie, una din zece noi infecții cu HIV este cauzată de consumul de droguri injectabile, iar în unele țări din Europa de Est și Asia Centrală, peste 80% din toate infecțiile cu HIV sunt legate de utilizarea lor.

  Potrivit OMS, aproximativ 450.000 de oameni au murit în 2015 din cauza consumului de droguri, 167.750 dintre acestea se datorează direct tulburărilor legate de droguri (în principal din cauza supradozajului). Restul cazurilor au fost legate indirect de consumul de droguri. Acestea includ decesele asociate cu HIV și hepatita C sau B, care au fost dobândite din cauza nerespectării normelor de siguranță la injectare.

  În termeni economici, abuzul de droguri este exprimat în costurile de prevenire și tratament, în costurile de îngrijire a sănătății și în spital, în creșterea morbidității și a mortalității. În același timp, doar unul din șase consumatori de droguri cu probleme din lume primește tratamentul necesar – aproximativ 4,5 milioane de oameni – iar costul global global al unui astfel de tratament este de aproximativ 35 de miliarde de dolari pe an.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP