logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Din data de 26 septembrie 2007, anual se desfășoară Ziua mondială a contracepției la inițiativa organizaţilor non-guvernamentale și societăților științifice și medicale, cu specificul activității în domeniul sănătății sexuale și reproductive.

    Ziua Mondială a Contracepției este o campanie pe termen lung ce are scopul de a atrage atenția asupra importanței sănătății reproducerii și a planificării familiale, de informare și de creștere a interesului populației, mai ales a adolescenților și tinerilor, cu privire la importanța utilizării metodelor contraceptive, cunoașterea tuturor opțiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Motto-ul de bază al campaniei este: „Contracepţia: viaţa ta, responsabilitatea ta”.
    Principiul de bază după care se conduc inițiatorii Zilei Mondiale a Contracepției este: „Fiecare sarcină ar trebui să fie dorită”. Toate activitățile dedicate acestei zile au drept scop maximizarea gradului de conștientizare asupra metodelor de contracepție, oferind tinerilor posibilitatea de a lua decizii cu privire la problemele de sănătate sexuală și reproductivă în mod independent, având informațiile necesare și evitând sarcinile neplanificate.

    Despre metodele moderne de contracepție discutăm cu șeful secției Ginecologie a SCM ”Sfânta Treime”, medic ginecolog categorie superioară Ion Cazacu.

    • Metodele naturale (siguranță 70%) sunt cele mai populare, dar extrem de ineficiente împotriva sarcinii nedorite.
      Metodele naturale de contracepţie se bazează pe evitarea întâlnirii dintre spermatozoizi şi ovul sau prin renunţarea la contacte sexuale în perioada de ovulaţie, când sunt şanse maxime ca fecundarea ovulului să se producă.
      Una din aceste metode este cea a calendarului care consistă în determinarea începutului şi sfârşitului perioadei de ovulaţie, care poate fi determinată cu ajutorul unor calcule facile. O altă metodă este coitul întrerupt. Pe lângă faptul că această metodă nu asigură securitatea deplină, există și alte dezavantaje: tulburări de comportament sexual, impotența etc. Mai mult decât atât, s-a observat că în rândul bărbaților care suferă de prostatită, jumătatea dintre ei practică metoda coitului întrerupt. Dezavantaje: aceste metode sunt cele mai ineficiente și nu protejează împotriva infecțiilor genitale.
    • Metode contraceptive de barieră (fiabilitate 84-85%) includ prezervativele și diafragma. Aceste metode de protecție sunt suficient de eficiente pentru a preveni sarcini nedorite. În plus, prezervativul este singura metodă de contracepție care protejează într-un mod atât de eficient împotriva multor boli cu transmitere sexuală.
    • Metodele de contracepţie pe bază de hormoni sunt constituite din combinaţii de progesteroni sintetici şi estrogeni, sau numai dintr-un compus progesteronic. Acestea acţionează prin blocarea eliminării lunare a ovulului. Această metodă de contracepție se consideră a fi cea mai eficientă astăzi, cu excepția sterilizării. Dezavantaje acestei metode constă în faptul că nu protejează împotriva BST și există contraindicații la administrarea comprimatelor.
    • Metode chimice (75-80%) – diverse medicamente care reduc activitatea spermatozoizilor (creme vaginale, supozitoare, tampoane). Aceste metode sunt considerate a fi destul de eficiente, dar se recomandă utilizarea lor în combinație cu metodele de barieră. De asemenea, nu protejează împotriva BST. Dar, spre deosebire de metodele hormonale, nu există aproape nicio contraindicație și efecte secundare.
    • Metode chirurgicale (99,9%) – vasectomie și sterilizare. Metodele chirurgicale de contracepţie sunt caracterizate prin întreruperea definitivă a capacităţii de reproducere. De obicei, acestea sunt ireversibile.

    După cum puteți vedea, în prezent există suficiente metode și mijloace de contracepție care vor oferi cuplului posibilitatea de a trăi o viață sexuală completă, de a determina perioada dorită pentru conceperea unui copilul și, cel mai important, de a evita întreruperea unei sarcini nedorite prin avort.

    De Ziua Mondială a Contracepției aș vrea să remarc faptul că este foarte important să transmiteți cunoștințele despre contracepție în rândul tinerilor cu vârste între 15-25 de ani, deoarece comportamentul lor sexual și reproductiv poate lăsa o amprentă pentru tot restul vieții. Un avort făcut la o vârstă fragedă poate duce la infertilitate. Din păcate, statisticile arată că numărul de sarcini nedorite în rândul tinerilor, inclusiv a minorilor, nu scade. Nu doar noi medicii trebuie să informăm tânăra generație despre toate aspectele vieții sexuale, dar și profesorii și părinții.

    Ei bine, în concluzie, vă reamintesc că înainte de a utiliza orice metodă contraceptivă este necesar să consultați un medic. În primul rând, este important, deoarece unele medicamente pot avea contraindicații sau pot provoca reacții adverse. Și, în al doilea rând, doar medicul poate determina care este cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru dumneavoastră.

    Fiți sănătoși!

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP