logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment internațional organizat anual pe 28 iulie, sub auspiciile OMS. Consemnarea acestei zile are drept scop să informeze și să sensibilizeze populația privind această afecțiune. Data de 28 iulie a fost aleasă, deoarece în această zi s-a născut Baruch Blamberg, savant, câștigător al premiului Nobel, care a descoperit virusul hepatitei B și a dezvoltat un test de diagnostic pentru virus, precum și un vaccin împotriva acestuia.

    Conform OMS, hepatita virală se află pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea după tuberculoză, iar numărul de persoane infectate cu hepatită este de 9 ori mai mare decât numărul infectat cu HIV.
    Astfel peste 325 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu hepatită cronică B și C, iar 1,4 milioane mor din această cauză în fiecare an.
    În Regiunea Europeană, hepatita B și C sunt principala cauză a cirozei și a cancerului hepatic și respectiv 15- 14 milioane de oameni trăiesc cu aceaste patologii. Aceste boli provoacă peste 170.000 de decese în regiune în fiecare an, iar aceste decese pot fi prevenite prin testare și tratament în timp util și, în cazul hepatitei B, vaccinări.
    Pericolul hepatitei este că aceste infecții pot fi asimptomatice mult timp, uneori câțiva ani sau chiar zeci de ani. Diagnosticul tardiv și, în consecință, inițierea tardivă a tratamentului pentru virusurile hepatitei B și C sunt asociate cu cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic.
    Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei în anul 2020, OMS amintește că ideea de a face lumea liberă de hepatită până în 2030 este posibilă. Pentru aceasta, este foarte important să menținem gama necesară de servicii, în ciuda pandemiei cu COVID-19. Aceasta implică respectarea conceptului „nu lăsa pe nimeni în urmă” și extinderea accesului la testare și tratament. Este esențială asigurarea continuității programelor de vaccinare împotriva hepatitei B și extinderea serviciilor de testare și tratament pentru hepatită B și C.

     

     

     

    Detalii privind afecțiunile hepatice ne oferă dl Gheorghe Anghelici, șeful Clinicii Chirurgie “Constantin Țîbîrnă”, conducător științific al Laboratorului Cercetări Științifice Hepatochirurgie, doctor habilitat în medicină, profesor universitar.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP