În data de 3 martie, consemnăm Ziua Mondială a Auzului. O zi dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra importanței auzului și prevenirii surdității. Genericul evenimentului din acest an este „Schimbarea mentalității îți dă putere: faceți din îngrijirea urechii și a auzului o realitate pentru toți!”.
La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului (hipoacuzie), iar dintre aceștia aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficiență de auz invalidantă. Peste 60% dintre problemele de auz și sănătate a urechii pot fi identificate și abordate la nivelul asistenței medicale primare.
Prevenirea pierderii auzului și a surdității este esențială pe tot parcursul vieții – de la perioadele prenatale până la vârsta înaintată. La copii, aproape 60% din pierderea auzului se datorează unor cauze care pot fi prevenite prin măsuri precum imunizarea. La adulți, cauzele comune ale pierderii auzului, cum ar fi expunerea la zgomot puternic și medicamentele ototoxice.
Identificarea timpurie a pierderii auzului și a bolilor urechii pot fi realizate prin examinări medicale sistematice.
Daniela Cernev, medic otorinolaringolog, secția Otorinolaringologie din cadrul SCM ”Sfânta Treime”, cercetător științific, asistent universitar la Catedra de Otorinolaringologie USMF ”N. Testemițanu”, a realizat un transfer informațional în ediția “Zi de Zi” de la Radio Moldova, despre cele mai comune boli ale urechii interne și cum le putem evita.