logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Anual, din 2018 încoace, pe 7 iunie marcăm Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor cu scopul de a spori gradul de conștientizare al populației cu privire la importanța prevenirii, detectării și gestionării riscurilor cu ajutorul practicilor de siguranță alimentară, promovând modalități de îmbunătățire a sănătății umane, comerțului, agriculturii și a dezvoltării durabile.

  Evenimentul din acest an are tematica „Standardele alimentare salvează vieți!” și încurajează oamenii să se concentreze asupra importanței aplicării standardelor de calitate la fiecare etapă de producere a alimentelor – de la fermă la furculiță.

  La nivel mondial se estimează că în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai frecvent și de malnutriție.

  Bolile transmise prin alimente afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume în fiecare an. Peste 200 de afecțiuni – de la bolile diareice acute la cancer sunt generate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele.

  La nivel global,  zilnic în medie 1 600 000 de oameni se îmbolnăvesc de boli condiționate de alimentele nesigure și circa 340 de copii sub 5 ani decedează din cauza bolilor care pot fi prevenite.

  La nivel național, potrivit celui mai recent Studiu de Indicatori Multipli în Cuiburi (MICS) din 2012, 6% din copiii cu vârsta sub 5 ani din Moldova sunt afectați de retard statural sau sunt prea scunzi pentru vârsta lor.

  Se estimează că țările cu venituri mici și mijlocii suportă pierderi de aproximativ 110 miliarde de USD anual din cauza incapacității temporare de muncă, a bolilor grave sau chiar a morții premature cauzate de alimentele nesigure.

  Globalizarea comerțului, creșterea numărului populației la nivel global, schimbările climatice și sistemele alimentare în schimbare rapidă au un impact negativ asupra siguranței alimentelor.

  Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, îndemnăm populația să se alături campaniei #WorldFoodSafetyDay și să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:

  • Curățenia. Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
  • Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
  • Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
  • Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
  • Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

  Rețineți – alimente mai sigure, sănătate mai bună!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP