Ziua Internațională a Oftalmologiei a fost inițiată în anul 2004. Această dată este dedicată zilei de naștere a oftalmologului cu renume mondial Sveatoslav Fedorov, care a fost și un chirurg extrem de profesionist, fiind mereu implicat activ în diverse cercetări științifice. Astfel, acesta împreună cu colegul său Vladimir Zakharov au creat lentilele Fedorov-Zakharov – una dintre cele bune lentile artificiale din lume. Marcarea Zilei Internaționale a Oftalmologiei are drept scop recunoașterea importanței și eficacității a muncii grele pe care o realizează medicii din acest domeniu, precum și posibilitatea de a face schimb de experiență în această sferă și îmbunătățirea relațiilor internaționale.
Ochii noștri sunt unii din principalele instrumente cu ajutorul cărora putem recepta informația din jur. Datorită capacității de a vedea, oamenii primesc 80-90% din simțurile lor, astfel nu pot fi subestimate dificultățile care pot apărea atunci când persistă probleme cu vederea. Odată cu pierderea vederii, omul începe să piardă legătura cu lumea înconjurătoare, iar medicii oftalmologi sunt cei care previn sau evită apariția unor astfel de situații.
Munca unui medic oftalmolog constă în diagnosticarea stării ochiului, identificarea anumitor anomalii, precum și stabilirea unui tratament.
Astăzi oftalmologii nu tratează doar analizatorul vizual – ochiul, dar și anexele sale.
Medicii oftalmologi tratează:
• Miopie – defect a vederii în care imaginea este focalizată în faţa retinei, şi o persoană nu poate vedea clar obiectele îndepărtate;
• Hipermetropie – defect a vederii în care imaginea este focalizată în spatele retinei, iar o persoană nu poate vedea clar obiectele apropiate;
• Conjunctivita – inflamaţie a mucoasei ochiului (conjunctiva);
• Cataractă – opacifierea cristalinului ochiului;
• Glaucom – creşterea tensiunii în ochi, cauzând tulburări de vedere;
• Astigmatism – o încălcare a formei cristalinului sau corneei;
• Globul ocular;
• Pleoapele;
• Organe lăcrimare;
• Conjunctivită.
Pe lângă aceste boli oftalmologice, o mare parte din patologiile oculare pot fi provocate de alte boli sau situații critice pentru organism. Așadar, tulburarea vederii poate fi provocată de:
• Diabet zaharat;
• Hipertensiune arterială;
• Ateroscleroză;
• Boli renale;
• Naștere cu dificultăți;
• Leziuni traumatice ale ochiului.
Secția Oftalmologie a SCM „Sfânta Treime” și-a început activitatea odată cu deschiderea spitalului în 1976. Secția oftalmologie activează cu 60 de paturi, cu o echipă de 9 oftalmochirurgi, 3 medici de gardă. În cadrul secției activează profesorul Valeriu Cușnir, doctor în științe medicale, șef secție Valentina Lupan, medicii Lilia Dumbrăveanu și Sergiu Andronic. Pe parcursul unui an secția oferă asistență medicală la cca 6000 de persoane. Această asistență include atât examinarea și tratarea pacienților cu patologii oculare, precum și o varietate de intervenții chirurgicale oftalmologice, inclusiv transplanturi. Deci din 2013, medicii acestei secții au efectuat 92 de transplanturi de membrană amniotică și 86 de transplanturi de cornee.
Mai multe informații despre secția Oftalmologie a SCM „Sfânta Treime” găsiți aici.
În această zi urăm medicilor oftalmologi o sănătate de fier,
succes în practica medicală,
căldură în familie, confort și fericire.
Câteva recomandări din partea medicilor secției Oftalmologie pentru sănătatea ochilor dumneavoastră:
1. Așezați-vă confortabil pe un scaun/fotoliu. Frecați-vă mâinile până când le simțiți calde, fierbinți. Închideți ochii, după care acoperiți-i cu palmele… fără a provoca o presiune la nivelul ochilor. Imaginați-vă că este întuneric și concentrați-vă asupra întunericului. Respirați adânc, încet și uniform, în timp ce vă gândiți la un eveniment ferici sau chiar vizualizați o scenă. Deschideți ochii. Repetați acești pași timp de 5 minute sau mai mult.
2. Timp de 3-5 secunde închideți ochii, apoi timp de 3-5 secunde îi țineți deschiși. Repetați de 7-8 ori.
3. Închideți ochii și cu ajutorul degetelor masați-vă pleoapele prin mișcări circulare, timp de 1-2 minute.
4. Pleoapele superioare ale ochilor sunt presate cu 3 dintre degetele de la mâini. Mențineți această presiune timp de 1-2 secunde, după care „eliberați” ochiul. Repetați acest exercițiu de 5 ori.
5. Așezați-vă relaxat/ă! Rotiți ochii în sensul acelor de ceasornic, apoi contra-sensului acelor de ceasornic. Repetați acest exercițiu de 5 ori, cu mențiunea ca la fiecare schimbare a direcției de rotație să clipiți de câteva ori.
6. Țineți un creion în fața ochilor la distanța de un braț. Lent, îndreptați brațul către nas până la distanța în care reușiți să cuprindeți creionul cu vederea. Repetați acest exercițiu de 10 ori.
7. Priviți la un perete gol și pretindeți că scrieți un cuvânt cu ochii (fără să mișcați capul). La început acest exercițiu poate părea dificil, însă cu timpul va deveni tot mai distractiv.
Recomandare! Cu cât literele sunt mai mari cu atât exercițiul este mai eficient.
8. Imaginați-vă că aveți în față un ceas foarte mare. Priviți în centrul ceasului. Apoi uitați-vă la o cifră care marchează ora (fără să întoarceți capul). Priviți iarăși în centru, apoi iarăși la o cifră care marchează ora. Repetați acest exercițiu de 12 ori.
Recomandare! Acest exercițiu poate fi practicat și cu ochii închiși.
Aveți grijă de ochii dumneavoastră și fiți sănătoși!