logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Primele informații cu privire la bolile sistemului nervos au apărut cu 3000 î.Hr., în papirusurile egiptene, unde se menționa despre paralizie și tulburări senzoriale. Despre convulsii, leșin și dureri de cap se menționează și în vechea carte indiană Ayurveda. Unele manifestări clinice ale bolilor neurologice (epilepsie, migrenă etc.), metode de diagnosticare și tratament sunt descrise în scrierile lui Hipocrate, Razi, Ibn Sina.


    Dar anul apariției neurologiei, ca disciplină clinică independentă, se consideră a fi 1860. Anume atunci, lângă Paris, într-un orășel numit Salpêtrière, s-a deschis prima secție neurologie. Conducătorul secției a fost numit Jean Martin Charcot, care avea doar 36 de ani. Mai târziu, pe baza acestei secții a fost creată clinica de maladii nervoase a Facultății de Medicină la Universitatea din Paris. În anul 1882, pe baza clinicii lui J. Charcot a fost înființată și prima catedră de neurologie a Universității din Paris, fiind condusă tot de el.
    Astăzi Neurologia este un grup de științe medico-biologice, care studiază sistemul nervos atât în mod normal cât și patologiile acestuia. De asemenea, ea studiază cauzele și mecanismele apariției bolii, simptomele ei, diagnosticul, tratamentul și măsurile preventive. Neurologia este strâns legată cu neurochirurgia, psihiatria și pediatria.
    Probabil că nu există niciun om în această lume care să nu se fi întâlnit vreodată cu careva simptome ale bolilor neurologice. Într-un ritm nebun al vieții noastre, emoțiile negative ne pot depăși în momente nepotrivite. Există o frază celebră „Toate bolile pornesc de la nervi”, în care întâlnim o parte de adevăr. Adesea, cauzele multor maladii sunt tulburările sistemului nervos. În astfel de situație trebuie să mergem la neurolog.

    Neurologul tratează:
    Boli vasculare ale creierului și măduvei spinării (tulburări ale circulației sângelui cerebral, spinal, venos);
    Boli ale sistemului nervos periferic (radiculite, nevrite, nevralgii etc.);
    Boli infecțioase ale sistemului nervos (meningită, poliomielită, scleroză multiplă etc.);
    Abcese cerebrale;
    Boli parazitare ale sistemului nervos (hidatidoză etc.);
    Paralizia cerebrală;
    Tumori ale sistemului nervos (creierul și măduva spinării);
    Epilepsie;
    Leziuni ale sistemului nervos central (creierul și măduva spinării);
    Sistemul nervos atunci când este expus la factori extremi (hipotermie, accident vascular cerebral termic, anoxie etc.);
    Boli ale sistemului nervos vegetativ;
    Nevroze;
    Boli ereditare ale sistemului nervos.

    Astăzi, de Ziua Internațională a Neurologului, urăm cele mai sincere felicitări pentru întreaga comunitate de neurologi din țară, dar și celor de peste hotarele ei. Vă dorim sănătate, succes în activitatea medicală, căldură în familie, confort și mulți ani înainte!


    Discutăm cu șeful secției neurologie Victor Munteanu

    Discutăm cu șeful secției neurorecuperare Boris Stamati

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP