logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Dl Boris Sasu, conferențiar universitar, șef al secției Nefrologie și Dializă SCM „Sfânta Treime”, în cadrul ediției „Matinal Național”, a vorbit despre importanța zilei mondiale a rinichiului și măsurile care pot reduce incidența afecțiunilor renale. Diagnosticate la timp, afecțiunile de rinichi pot fi tratate, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

  Doctorul Boris Sasu a remarcat: „Rinichii dețin un rol vital în toate procesele din organism. Atunci când apar dereglări în funcționarea rinichilor, întregul corp este în pericol, există riscul de a se instala insuficiența renală sau boala renala cronică. De aceea, profilaxia și informarea devin foarte importante, pentru a nu ajunge în cazul în care doar dializa sau transplantul de rinichi mai pot ține pacientul în viață. Diagnosticată la timp, boala de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

  Boala afectează la nivel european o persoană din zece, în timp ce la nivel global cifrele se ridică la 840 de milioane de oameni. Din nefericire, boala cronică de rinichi este o afecțiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcției renale, fiind asociată și cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral. Bineînțeles că informarea populației în ce privește măsurile de profilaxie, are o mare importanță.

  Astfel printre regulile esențiale de care e nevoie să se țină seama și să fie respectate, ar fi eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei și colesterolului în limite normale, consumarea unei cantități zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în limitele valorilor optime, evident o alimentație sănătoasă și echilibrată, menținerea unei greutăți corporale normale și reducerea consumului de sare. Un alt moment ar fi ca fără prescripție medicală să nu fie administrate medicamente. Ca și în orice afecțiune, inclusiv cea de insuficiență renală, este important să ținem cont de acțiunile pe care le putem întreprinde pentru a preveni degradarea funcțiilor rinichilor”.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP