logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Astăzi, în cadrul rubricii “Pastila de Sănătate” de la Radio Moldova, dl Oleg Savin, medic endoscopist, șef al secției Endoscopie la IMSP Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime” a vorbit despre progresele înscrise care au marcat endoscopia.

  Progresele în tehnologia endoscopică pe bune sunt spectaculoase. Endoscopia nu mai este folosita doar în scop diagnostic, ci a devenit tot mai utilizată în scop intervențional, reducând procedurile chirurgicale clasice, ne-a mărturisit medicul Oleg Savin: ”Nivelul tehnologic actual al endoscopiei permite nu doar diagnosticul patologiei, dar și tratamentul endoscopic. Fie că este vorba de îndepărtarea polipilor, stoparea hemoragiilor digestive, închiderea perforațiilor tubului digestiv, intervenții în căile biliare și pancreas. Endoscopia moderna, semnifica noi tehnici de tratament, inclusiv suprapunerea zonei de diagnostic cu cea de tratament, deja am remarcat e vorba de endoscopia intervențională și cu adevărat reprezintă alternative mai puțin invazive la clasicele proceduri chirurgicale.
  In secția Endoscopie pe care o reprezint de la spitalul clinic municipal „Sfânta Treime” activează trei medici ajutați de asistenții medicali, zilnic realizam un volum impunător, până la 30 de endoscopii digestive și videobronhoscopii de diferit nivel si dificultate fie că este vorba de intervenții majore pe căile biliare, sanări obstructive ale arborelui bronșic în secția de reanimare în contextul pandemiei actuale.
  Endoscopia se folosește în primul rând în situații de urgență, în dureri, perforații, hemoragii dar și diagnosticarea unui șir mare de boli și cele mai grave din ele este cancerul. Endoscopia este cea mai bună investigație, deoarece prin vizualizare directă putem depista la timp cancerul prin colonoscopie, aceasta procedura este indicata odată la 2-3 ani după vârsta de 50 ani. Oricare nu ar fi acuzele este binevenit un examen endoscopic, este o vizualizare directă de scurt timp cu un aport informațional prețios.
  Endoscopia modernă are la bază un lanț optic care au capacitate de captare și vizualizare a imaginii prin mini camere de luat vederi care stau la capătul acestor tuburi și care preiau imaginile interioare ale corpului nostru redate pe un ecran cu imagini desfășurate și detaliate a organului investigat.
  Cu siguranță endoscopia rămâne cea mai valoroasă examinare și tratament al patologiilor menționate.”
  Sa aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP