logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Invitatul ediției de astăzi “Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dl Sergiu Andronic, doctor în științe medicale, chirurg oftalmolog în secția Oftalmologie și Microchirurgia ochiului din cadrul Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a vorbit ascultătorilor despre retinopatia diabetică.


  Potrivit dlui Sergiu Andronic, în ultimii ani au fost făcute progrese remarcabile în diagnosticul și tratamentul retinopatiei diabetice. Tratamentul retinopatiei diabetice necesită o abordare interdisciplinară a medicilor endocrinologi și oftalmologi pentru o îngrijire optimă a pacienților.
  Retinopatia diabetică este o deteriorare a retinei, cauzată de complicațiile diabetului zaharat, iar aceasta poate duce, în cele din urmă, la orbire. Boala este cauzată de lezarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină, situate în spatele ochiului(retina). Retinopatia diabetică este o afecțiune care odată debutată, continuă să existe. La început, retinopatia diabetică poate să nu provoace niciun simptom, ci doar probleme de vedere ușoare. Însă când sângerarea are loc în retinopatia diabetică proliferativă, pacienții descriu simptomele ca și când ar avea multe pânze de păianjen în câmpul lor vizual, cu vedere însetoșată, neclară.
  Retinopatia diabetică se poate instala la orice persoană care are diabet de tip 1sau 2. Cu cât o persoană are diabetul de mai mult timp și cât mai puțin și-a ținut sub control glicemia, (concentrația de glucoză în sânge), cu atât sunt mai mari șansele să dezvolte această complicație a diabetului, care afectează ochii.
  Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de gravitatea și localizarea bolii, de asemenea și de tratamentul diabetului. Astfel, este foarte important ca diabetul zaharat să fie tratat conform recomandărilor medicului endocrinolog.
  Detectarea precoce, tratamentul în timp util și îngrijirea adecvată a sănătății oculare are o mare importanță în controlul și prevenirea retinopatiei diabetice.

  Să Aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP