Una dintre problemele de bază de diagnostic şi tratament în medicina contemporană, rămâne a fi degenerescenţa maculară legată de vârstă. Problema profilaxiei şi diagnosticării timpurii a degenerescenţei maculare legate de vârstă (DMLV) este determinată de importanţa majoră a problemei şi atenţia insuficientă a medicilor către această patologie. Se manifestă prin alterarea acuității vizuale centrale datorate distrucţiei zonei de maximă acuitate vizuală a retinei – macula (Figura 1.). Avansează rapid şi afectează vederea ambelor ochi, iar uneori aşa de lent încât persoana nu-şi dă seama de alterarea vederii. Rămâne a fi una din principalele cauze grave a pierderii ireversibile a vederii, deoarece nu mai poate citi, nu mai vedea bine TV, nu mai poate privi fotografii.
Figura 1. Macula
Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) – este o patologie ce afectează zona maculară (Figura 1), ce progresează rapid şi se manifestă prin procese degenerative cronice a retinei. Este principala cauză a pierderii vederii centrale — cecitate legată de vedere la populaţia peste 50 ani, în ţările dezvoltate cât şi cele în curs de dezvoltare.
Odată cu înaintarea în vârstă, creşte morbiditatea, rata, frecvenţa, severitatea dezvoltării DMLV şi alte particularităţi caracteristice patologiei. Studiile internaționale au demonstrat că frecvenţa îmbolnăvirii cu DMLV constituie mai puţin de 10% la persoanele cuprinse între 43-45 ani şi aproximativ de trei ori mai frecvent la pacienţii cuprinşi între 75-85 ani.
Tendința de creștere a duratei vieții populației pe glob va duce la creșterea numărului pacienților cu DMLV. Se presupune că în 2020 numărul pacienţilor cu DMLV se va dubla.
ACUZELE PACIENȚILOR:
- Scăderea acuității vizuale centrale (AV) în depărtare și de aproape
- Scotom central
- Metamorfopsii
- Micropsii
- Macropsii
Scotoma centrală Metamorfopsii
Dacă persoana acuză cel puțin unul din aceste simptome este necesară adresarea de urgență la doctorul oftalmolog !!!
FORMELE CLINICE A DEGENERESCENŢEI MACULARE LEGATE DE VÂRSTĂ (DMLV):
- DMLV non-neovasculară (uscată, atrofică) — 85% din cazuri, determinată de distrugerea fotoreceptorilor şi a epiteliului pigmentar, cu atrofia lui, fără vase neoformate (Figura 2).
2.DMLV neovasculară (exsudativă, umedă) — 15%, determinând pierderea vederii centrale în 80% cazuri, rapidă si severă, prin apariţia de neovase fragile, permeabile, ce exsudează (Figura 3).
Figura 2. DMLV forma atrofică
Figura 3. DMLV forma exsudativă
Factorii de risc în DMLV:
- Vârsta
- Fumatul
- Hipertonia arterială
- Nivelul scăzut de antioxidanţi în organism
- Majorarea indicelui masei corporale
- Markerii inflamaţiei
- Factorului ereditar
Examenul clinic va include:
- Examinarea AV (acuitatea vizuală)
- Biomicroscopia stereoscopică binoculară a zonei maculare cu lentila Volk 90D
- Testul Amsler (Figura 4)
- Examenul vederii cromatice
- Autorefractometria
Figura 4. Test Amsler
Tehnici speciale de diagnostic:
- Tomografia în coerență optică
- Perimetria computerizată 10 la grade
- Angiofluorografia retinei
- Fotografierea fundului de ochi
Figura 5. Tomografie în coerență optică
Principiile de bază în tratamentul DMLV:
- Timpul
- Patogenetic
- Diferențierea (stadiu, forma)
- Durata tratamentului (uneori toată viața)
- Terapia mixtă (medicametoasă, laser, chirurgical)
Tratamentul pacienților cu DMLV va include:
Medicamentos:
- Preparate antioxidante, vitamine, complexe de minerale
- Bioreglatori peptidici
- Inhibitorii Anti-VEGF
Laser:
- Terapia fotodinamică
- Laser termoterapia transpupilară
- Lasercoagularea
Chirurgical:
- Translocarea maculei
- Transplantarea de epiteliu pigmentar a retinei (EPR)
Tratamentul contemporan DMLV include monitorizarea, administrarea de antioxidante, adaosuri de vitamine şi minerale, injecţii intravitriene cu anti-VEGF, terapia fotodinamică şi lazercoagularea. Fumătorilor li se recomandă abandonarea fumatului, din motivul corelaţiei dintre DMLV şi fumat, care ar avea un efect benefic asupra sănătăţii pacientului. Cercetările au arătat că sfatul medicului de a abandona fumatul este o motivaţie serioasă pentru acest pas al pacientului.
Concluzii:
- Degenerescența maculară legată de vârstă este o patologie oculară ce se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale, ce afectează zona maculară a retinei fiind una din principalele cauze a pierderii vederii centrale la populaţia peste 50 ani, poate fi tratată cu antioxidanţi şi injecţii intravitriene cu Anti-VEGF (Avastin, Lucentis).
- Adresarea timpurie la doctorul oftalmolog va contribui la depistarea cât mai precoce a patologiei date cu aplicarea tratamentului corespunzător și micșorarea vădită a riscului de progresare în stadiile tardive și va contribui la menținerea funcțiilor vizuale.
Andronic Sergiu
Doctor oftalmolog
Clinica oftalmologie nr.2
IMSP SCM ,,SântaTreime”