logo
  • Информация
    022 43-85-15
  • Информация
    060740791
  • Pericolul „se furişează” neobservat

    Bolile renale, de multe ori, decurg fără simptome sau au simptome nespecifice (de exemplu: slăbiciune generală, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vomă etc.). Totodată, primele semne ale bolii ce ar trebui să trezească suspiciuni sunt: creşterea numărului de micţiuni, în special, a celor dureroase sau în timpul nopţii, micşorarea bruscă sau creşterea semnificativă a volumului zilnic de urină, dureri lombare, edeme generalizate sau periorbitale (umflături în jurul ochilor — este un semn semnificativ de suferinţă renală), creşterea tensiunii arteriale, dezvoltarea anemiei.

    Boris SasuÎn momentul în care funcţia renală scade sub un anumit prag, boala poartă numele de insuficienţă renală cronică. Insuficienţa renală are efecte devastatoare asupra întregului organism. Poate cauza serioase probleme cardiace, osoase şi cerebrale, scăzând calitatea vieţii pacientului. Odată instalată insuficienţa renală cronică, bolnavul are nevoie fie de hemodializă, fie de un nou rinichi.

    Prevenirea îmbolnăvirii rinichilor este o prioritate

    Frecvent insuficienţa renală cronică este recunoscută într-un stadiu foarte avansat al evoluţiei bolii renale (deoarece boala renală cronică frecvent evoluează fără simptome), când tratamentul administrat are eficienţă redusă ori este inutil. Tratamentul maladiilor renale cronice este deseori îndelungat, frecvent costisitor, nu este lipsit de efecte adverse foarte serioase şi în mai multe cazuri doar stopează pentru un timp evoluţia bolii, dar nu o lichidează. În acest context, prevenirea bolilor renale devine o prioritate.

    Prevenirea bolilor cronice de rinichi prevede evitarea suprarăcelilor şi infecţiilor intercurente (pneumonii, gripă, angină etc.), evitarea supraefortului fizic şi intoxicaţiilor cu diferite substanţe chimice şi medicamentoase, renunţarea la deprinderile dăunătoare, în special la fumat şi consumul abuziv de alcool, respectarea, regimului alimentar cu limitarea lichidului şi sării de bucătărie (persoane cu edeme sau hipertensive). Totodată, un rol important îl are tratamentul adecvat al maladiilor de sistem, metabolice cu potenţial de dezvoltare a afecţiunilor renale (lupus eritematos de sistem, vasculitele sistemice, diabet zaharat, hipertensiune arterială, bolile autoimune).

    Tratament

    Tratamentul este complicat și complex, în funcție de stadiul la care a avansat boala și de natura acesteia. Se administrează antibiotice, uroseptice și alte categorii de medicamente. Într-o fază mai avansată se trece la hemodializă, care nu tratează, ci doar substituie anumite funcții, cu alte cuvinte prelucrează sângele în locul rinichilor, ba și se pot opera transplanturi renale, dar cu condiția ca celelalte organe ale pacientului să fie sănătoase. În orice etapă tratamentul trebuie prescris de medici. De altfel, abuzul necontrolat de medicamente se poate solda cu urmări deplorabile – de exemplu, disfuncționalități ale dinamicii urinare, ceea ce creează premise pentru bolile renale. Există o lege nescrisă: ceea ce nu e interzis, nu-i nici contraindicat. Firește, la modul ideal, e de dorit ca boala să fie prevenită. Întru aceasta nu se cer cheltuieli deosebite.

    Sfatul specialistului

    Fortificați-vă sănătatea, anulați la timpul cuvenit focarele de infecții – careisul, tonsilitele ș. a., verificați periodic tensiunea arterială, tratați definitiv bolile mai grave. Renunțați la relații sexuale neprotejate, întrucât bolile venerice au un impact negativ asupra rinichilor, precum și la consumul de alcool și la țigări. Din când în când consultați medicul în scopuri profilactice, ba chiar cereți-i să vă examineze mai profund în cazul în care aveți anemii, dureri de cap și de șale, vomați sau vă urinați des. Un tratament făcut la timp va ameliora simțitor condiția bolnavului, iar în unele cazuri va împiedica declanșarea procesului de cronicizare a maladiilor.

    Boris Sasu, doctor în științe medicale,

    șeful secției Nefrologie și dializă,

    IMSP SCM ”Sfânta Treime”

    Preluarea informaţiei de pe pagina de rețea a IMSP Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime ” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.spital.sf.treime

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP