logo
  • Информация
    022 43-85-15
  • Информация
    060740791
  • Cancerul uterin este una dintre cele mai frecvente tipuri de tumori maligne la femei. Specialiștii bat alarma asupra acestei maladii din cauză că în ultimii ani se atestă o creștere a numărului bolnavilor de cancer uterin. Acest fenomen are loc deoarece în cele mai multe cazuri boala este depistată tardiv, atunci când tratamentul poate fi doar paliativ. IMG_5463De aceea, este important ca diagnoza să fie stabilită la începutul maladiei, când pacientul are șansa de a fi tratat şi să rămână activ pentru societate şi familie. Dacă știi simptomele și mergi la medic, îți poți salva viața. Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire. Informarea populației constituie un pas important în prevenirea stadiilor avansate.

    Cancerul uterin este o tumoare malignă care se dezvolta din ţesuturile uterului şi se poate metastaza în tot organismul. În fiecare an, această tumoare este detectată la câteva sute de mii de femei din întreaga lume. De cele mai deseori, de cancerul uterin suferă femeile cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani.

    Cauzele exacte ale cancerului de uter sunt necunoscute. Riscul crescut al dezvoltării cancerului uterin, de asemenea, se observă la femeile care au suferit de cancer de sân şi la femeile, rudele directe ale cărora au suferit de cancer uterin.

    Toate femeile în vârstă de peste 40 de ani ar trebui să urmărească apariţia posibilă a simptomelor cancerului uterin. Principalul simptom al cancerului uterin este sângerarea vaginală.

    Dacă sunteţi în perioada de instituire a menopauzei, este posibil să aveţi unele sângerări neregulate din vagin, normale pentru această perioadă, care, treptat, apar tot mai rar şi sunt din ce în ce mai sărace.

    Suspiciunea de cancer al uterului poate, de asemenea, să apară dacă aţi observat că menstruaţia apare tot mai rar şi devine tot mai săracă, dar apoi, din nou, brusc, începe să apară mai des şi devine mai abundentă.

    Dacă aţi ajuns la menopauză, simptom al cancerului uterin ar trebui să fie considerată orice sângerare vaginală sau orice scurgere sangvinolentă din vagin, indiferent de cât de abundentă sau cât de săracă este aceasta.

    Alte simptome posibile ale cancerului uterin:

    Indiferent de vârsta femeii şi de prezenţa menopauzei la ea, simptomele cancerului uterin pot include:

    • Dureri prelungite cu iradierea în partea de jos a abdomenului, în partea lombară sau în zona perineului
    • Durere la golirea vezicii urinare
    • Dureri şi sângerări în timpul sau după actul sexual
    • Sângerări sau secreţii vaginale anormale
    • Pierdere în greutate, oboseală sporită

    Dacă observaţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus, nu pierdeţi timpul şi nu stați acasă. Cancerul uterin este o boală foarte periculoasă, care, în absenţa unui tratament adecvat, conduce, inevitabil, la decesul femeii bolnave.

    Medicul ginecolog va propune următoarele investigații necesare pentru a depista cancerul uterin:

    1. Examenul ginecologic general — această procedură permite medicului să excludă patologii a organelor vecine şi să verifice dacă cauzele sângerării nu sunt asociate cu bolile acestor organe;
    2. Ecografia uterului – necesară pentru determinarea mărimii şi structurii uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor, grosimea şi structura endometrului.
    3. Chiuretajul diagnostic şi examinarea histologică a ţesutului obţinut este principala metodă de diagnostic al cancerului uterin. Pentru procedura dată pacienta trebuie să fie internată în spital. Rezultatele examenului histologic a ţesutului obţinut sunt gata în 10-14 zile, care determină tipul cancerului uterin sau îl exclude.

    Cancerul uterin este curabil, în stadiile incipiente. Din aceste considerente, cu cât mai devreme boala este detectată, cu atât mai mare este şansa de recuperare.

     

    Reajeva Ala, doctor în ştiinţe medicale,

    ginecolog categorie superioară

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP