logo
  • Информация
    022 43-85-15
  • Информация
    060740791
  • Medicina modernă nu poate fi imaginată fără o astfel de direcție importantă ca diagnosticarea cu raze X, și anume: roentgenul, fluoroscopia, tomografia computerizata, și altele.

    Dacă timp de decenii imaginea obținută cu ajutorul razelor X putea fi transferată doar pe filme roentgenologice (adică erau analogice), în prezent se utilizează pe scară largă radiografia digitală.

    Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale în radiografie a apărut posibilitatea de a primi practic instantaneu imagini radiografice, de a le stoca, recupera și chiar transmite la distanțe lungi, într-un format digital.

    În cadrul Departamentului de Diagnostic al spitalului, curent, au fost date în exploatare 6 dispozitive de radiodiagnostic digital, care total au substituit cele analogice, depășite moral și fizic. La moment, se efectuează radiografii digitale tuturor organelor și sistemelor în cadrul cabinetelor de radiodiagnostic, în secțiile reanimare și toxicologie prin dispozitive mobile și în cadrul sălii de operație a secției urologie prin dispozitiv C-Arm.

    Avantajele radiografiei digitale.

    Datorită sensibilității crescute a detectorului de imagine din sistemele de radiografie digitală pentru cuantele de raze X este îmbunătățită nu doar calitatea imaginii, dar, cel mai important, este posibil de redus în mod semnificativ expunerea la radiații in timpul studiului.

    Capacitatea de post-procesare a imaginilor digitale este principalul avantaj al sistemelor digitale. Imaginea poate fi optimizată semnificativ prin procesarea electronică. Modificarea contrastului, luminozității, conturului marginilor folosind diferite filtre de eliminare a zgomotului și interferențelor poate îmbunătăți vizualizarea diferitelor structuri și țesuturi. Erorilede expunere pot fi în mare măsură reduse, deoarece aproape toate rezultatele de expunere pot fi corectate prin post-prelucrarea imaginii.

    După necesitate, imaginea digitală poate fi stocată temporar sau permanent pe un disc magnetic sau optic, poate fi expediată la distanță prin căi electronice.

    Apariția sistemelor digitale oferă posibilități și capabilități noi de gestionare a imaginilor și informațiilor. De exemplu, este simplificat în mod considerabil procedeul de stocare și extragere din arhivă a imaginilor diagnostice în comparație cu filmele convenționale cu raze X.

    Indicații pentru radiografie

    Neurologie – investigarea mobilității anormale în traume, leziuni si diferite boli ale coloanei vertebrale, modificări degenerative — distrofice (osteocondroză, hernii de disc, spondiloză), tumori benigne și maligne, anomalii și malformații.

    Endocrinologie – investigarea șeii turcești si excluderea patologiei hipofizare, a mediastinului pentru gușă.

    Reumatologie – afectări articulare sistemice reumatice și altele.

    Oftalmologie – leziuni și boli ale orbitelor oculare.

    Pulmonologie – tuberculoza, anomalii și malformații de dezvoltare pulmonara, modificări degenerative-distrofice, leziuni traumatice sau corpuri străine în plămâni și bronhii, pneumonie, leziuni distructive pulmonare (abcese, cangrena), pleurezie, tumori benigne și maligne, metastaze etc.

    ORL – boli ale sinusurilor paranazale, în primul rând se determina inflamații (sinuzita, sinuzita frontala, etc.), boli ale procesului mastoid, devierea septului nazal, diverse malformații congenitale (absenta sau prezenta de chisturi a sinusurilor) și leziuni traumatice (fracturi ale oaselor nazale).

    Urologie. Relevă ptoza renală (ptoză), pietre la rinichi și ale tractului urinar, insuficiență renală, pielonefrita, hidronefroza, anomalii și malformații ale dezvoltării renale, uretere, urolitiaza cu localizare precisa a pietrelor, tumori benigne și maligne ale sistemului urinar, cistită, adenom de prostată, etc..

    Ginecologie. Cu ajutorul unui agent de contrastare se poate evalua permeabilitatea trompelor uterine, care este una dintre principalele probleme de infertilitate.

    Traumatologie și Ortopedie — diferite tipuri de fracturi osoase; entorse; patologia piciorului, inclusiv pinteni și picioare plate; tumorile benigne și maligne ale osului; modificări inflamatorii specifice și nespecifice la nivelul oaselor și articulațiilor (tuberculoza, osteomielita, artrita, etc.); modificări degenerative — distrofice ale articulațiilor (artrita, etc.); tulburări de dezvoltare a oaselor (displazia și diverse altele); control radiografic pentru vindecarea fracturii.

    Contraindicații absolute pentru radiografia de diagnostic nu sunt. Nu se recomandă investigarea de sine stătătoare, ci doar la indicația argumentata a medicului specialist.Orice investigație radiologica trebuie să fie justificată. Justificarea investigațiilor este primul principiu al radioprotecției: stabilirea beneficiului net al unui examen în raport cu prejudiciul potențial ce poate fi adus prin expunerea la radiațiile ionizante.

    Dr. Veaceslav Dînga — șef Departamentul diagnostic

    Dr. Dumitru Cravcenco — șef secție Radiologie

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP