logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • SCM ”Sfânta Treime”, este instituția medicală ce asigură cel mai larg spectru de urgențe medico-chirurgicale. Și este una din cele 5 instituții din tară ce are amenajat un Departament de Primiri Urgente de nivelul III. Pacienții au acces la investigații imagistice complete și complexe: RMN, CT, Radiologie digitală, ecografii, precum și analize medicale.

  Dna Virginia Golovatîi, șefă interimară DPU, vorbește despre modalitatea în care funcționează. Departamentul acordă asistență medicală de urgență la recomandarea serviciului prespitalicesc de asistență medicală urgentă 112; prezentarea directă a pacientului în cazuri urgente; prezența sau absența poliței de asigurare. Orice prezentare în DPU este triată de medici și asistenții medical din liniile de gardă.

  Există o codificare simplă bazată pe niște culori și ar fi bine că oricine să o cunoască.

  • Codul roșu – pacient critic, risc vital. Codul roșu înseamnă implicare promptă, fiind o urgență maximă ce necesită măsuri de resuscitare.
  • Cod galben – risc de agravare. Codul galben înseamnă abordare în cel mult 15 de minute, fiind urgență critică.
  • Cod verde – Codul verde poate însemna preluare în cel mult 60 de minute, pentru că datele preliminare nu arată afecțiuni care pot pune viața în pericol în perioada imediat următoare.
  • Cod albastru – Codul albastru înseamnă că pacientul nu are acuze tipice de urgență și poate însemna așteptare de 120 de minute sau mai mult.

  Timpul petrecut de pacient în Departamentul Primiri Urgente se poate prelungi pe motiv că așteaptă analizele sau consultul unui alt medic din spital, dacă este nevoie. Ulterior, în urma tratamentului decizia medicală este de ținere sub observație, externare, transfer sau internare.

  SCM ”Sfânta Treime”, acoperă cea mai largă gamă de urgențe medicale din municipiul Chișinău. În anul 2023, peste 54. 000 de pacienți au beneficiat de asistență medicală.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP