La 7 iunie curent, va fi marcată și desfășurată prima ediție a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare cu tema Siguranța alimentară, contribuția fiecăruia, pentru a sensibiliza şi îndemna populaţia la acțiuni de prevenire, detectare și gestionare a riscurilor alimentare care vor contribui la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricolă și dezvoltarea durabilă.
Pentru menținerea vieții și promovarea unui mod de viaţă sănătos, accesul la cantități suficiente de alimente sigure și bogate nutritiv este esențial. Însă, datele OMS denotă că alimentele contaminate cu bacterii periculoase, virusuri, paraziți sau substanțe chimice provoacă peste 200 de diferite de boli – de la diaree la cancere; anual, se îmbolnăvesc cca. 600 milioane oameni (sau o persoană din zece), dintre care 420 mii mor; 40% dintre copiii cu vârsta până la 5 ani sunt afectați de boli de origine alimentară, decedând – 125 mii din ei.
În Republica Moldova se înregistrează, anual, cca.18-20 mii cazuri de BDA, în jur de 10 decese, inclusiv copii sub 5 ani şi adulţi, iar în 65-76% de cazuri sunt afectați copiii de 0-17 ani și, anual, izbucnesc cca 22 focare epidemice cu implicarea unui număr de la 5-10 până la 300 bolnavi.
OMS, în comun cu FAO, cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și alte organizații internaționale întreprind activități pentru a asigura siguranța alimentară de-a lungul întregului lanț alimentar – de la producție la consum.
Notă:
Cinci principii cheie ale alimentației sigure: https://www.who.int/foodsafety/areas_work/food-hygiene/5Keys-Video/en/
Рosterul „Cinci mesaje pentru siguranța alimentației”: https://treime.md/wp-content/uploads/2013/04/5-mesaje-cheie-pentru-siguranta-alimentatiei-2019.pdf