logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • În data de 31 august, dl Oleg Crudu, director al SCM ”Sfânta Treime” a participat la forumul „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE, împreună cu România” în cadrul căruia a vorbit audienței despre realizările spitalului din ultimii ani.

  După finalizarea forumului, Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime” a fost vizitat de o delegație din România, echipa fiind formată din manageri de spitale și membri a Asociației Spitalelor Publice, reprezentată de prim vice-președinte, Maria-Olimpia Oprea, Gabriela Ciolpan, Bogdan Popa.

  Vizita de lucru a avut drept scop de a identifica sectoarele de colaborare prin dezvoltarea unor proiecte comune de atragere a fondurilor europene, în special grație noului statut al Republicii Moldova – cel de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

  Dl Oleg Crudu, doctor în științe medicale, medic chirurg, director al IMSP SCM ”Sfânta Treime”, a făcut o prezentare generală a instituției și a infrastructurii spitalului care în ultimii ani a avut parte de o schimbare majoră, începând cu noile abordări de management terapeutic până la condițiile hoteliere. Dl Crudu a remarcat: ”Noul statut al tarii noastre reprezintă o etapă importantă pentru noi, dar implica si numeroase provocări, cărora trebuie să le facem față. Procesul nostru de aderare este unul anevoios si durează mai mult decât ne dorim. Suntem conștienți de intemperiile pe care le întâmpinam în evoluția noastră și înțelegem bine că, daca ne dorim sa ne regăsim în sistemul țărilor europene, mai întâi trebuie sa corespundem exigentelor culturale, economice, politice versus țările europene. Deocamdată nu suntem in familia țărilor europene, iar aceasta înseamnă că procesul nostru de aderare va depinde de succesul nostru în numeroase reforme care urmează a fi realizate de urgență. Avem foarte mult de lucru și este o legitate a vieții ca fiecare drum spre izbânda începe cu un pas, acest prim pas fiind, deseori, anevoios, nesigur, stângaci. Pentru noi, acest prim pas înseamnă studiu, examinarea, analiza experiențelor de succes si valorificarea lor. Este vorba deci de studiul experiențelor celor care au reușit.

  Pentru noi, sunt elocvente si motivaționale succesele României, tara care ne inspira să-i urmăm calea. Parcursul european al României s-a reflectat în creșterea semnificativa a PIB-ului ei, in dezvoltarea infrastructurii teritoriale, in creșterea calității vieții populației. Astăzi, vedem cu toții ca traseul parcurs de Romania in sensul integrării ei in UE este o poveste de succes. Si noi ne dorim creștere, evoluție calitativa în toate domeniile vieții. Este un lucru firesc. Ne dorim o creștere sustenabilă si sănătoasă. Accesul la fondurile europene reprezintă o șansă extrem de importantă, vitala, oferită tarii noastre pentru a depăși multiplele probleme existente in societate.”

  Maria-Olimpia Oprea, prim vice-președinte a Asociației Spitalelor Publice a vorbit în cadrul ședinței despre experiența pe care o deține și că este gata împreună cu colegii de la SCM ”Sfânta Treime” să contureze alte proiecte care vor fi de un real folos comunității.

  De asemenea, în discuția din cadrul vizitei s-a pus accentul pe organizarea stagiilor pentru specialiștii și a experienței colegilor de peste Prut în scrierea proiectelor în scopul obținerii fondurilor europene.

  Vizita de lucru la SCM ”Sfânta Treime” a fost organizată de IDEP, din cadrul proiectului „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova” – țară candidată UE.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP