logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Astăzi, 12 mai 2016, este marcată “Ziua Internaţională a Nurselor. Genericul propus de Organizația Mondială a sănătății și Consiliul Internațional al Nurselor pentru anul 2016 este: “Asistentele medicale – o forță pentru schimbare: creșterea durabilității sistemului de sănătate.” Astfel, în cadrul IMSP SCM ”Sfânta Treime” va fi organizată o ședință de lucru cu participarea asistentelor medicale, în cadrul căreia se va discuta despre importanța serviciului asistentului medical și promovarea tinerilor specialiști.

  În cadrul IMSP SCM ”Sfânta Treime” activează 325 de asistente medicale: 232 de as. medicale au gradul superior, 33 – gradul 1, 30gradul 2, 30 fără categorie.

  Amintim că istoricul celebrării acestui eveniment datează din secolul al XIX-lea. Momentul care a generat revitalizarea sistemului sanitar a fost condiţionat de activitatea unei infirmiere voluntare, care a salvat numeroase vieți în spitalele de campanie. Este vorba despre Florence Nightingale, care, ulterior, devine precursoarea serviciului sanitar modern. De menţionat că, datorită ambiţiei şi devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituţii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar şi cu personal de specialitate.

  Celebrarea Zilei Internaţionale a Nurselor începe din anul 1965, însă abia în 1974 este aleasă oficial data de 12 mai, ziua de naştere a celei mai cunoscute asistente medicale, Florence Nightingale, prima care a reformat domeniul de activitate al asistentelor medicale şi a pus bazele nursingului modern.

  În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP