Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată în acest an pentru a 30-a oară consecutiv. Adunarea Generală a ONU a decis în anul 1987 să marcheze ziua de 26 iunie, ca Zi Internaţională împotriva consumului de droguri, ca semn al deciziei de a spori eforturile şi cooperarea în vederea creării unei societăţi internaţionale în care să nu existe consum de droguri.
Consumul de droguri este extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor și securitatea publică, pentru dezvoltarea pașnică și existența stabilă a multor societăți.
Potrivit unui raport al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, în lume există aproximativ 300 milioane de consumatori de droguri.
În fiecare an, 211 mii decese sunt legate de consumul de droguri. Principala categorie de populaţie vulnerabilă la consumul de droguri o constituie tinerii. Populaţia tânără este mult mai deschisă la nou, la risc, mai dispusă să încerce noi experienţe. Consumul de droguri este pe locul șase în lista celor mai frecvente cauze de deces în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani. În Europa, vârsta medie a persoanelor care au murit de la consumul de droguri este în jur de 35 de ani.
Există dovezi că dintre 14 de milioane de oameni din lume consumatori de droguri injectabile, 1,6 milioane sunt infectate cu HIV, 7,2 milioane sunt infectate cu virusul hepatic C, și 1,2 milioane sunt infectate cu virusul hepatic B.
Din punct de vedere economic , consumul și traficul ilicit de droguri constituie cheltuieli legate de prevenire și tratament, costuri de îngrijire a sănătății și cheltuieli de spitalizare. Și totuși, doar unul dintre șase consumatori de droguri beneficiază de tratamentul necesar, adică 4,5 milioane de oameni, iar totalul costurilor la nivel mondial pentru acest tratament ajunge aproximativ la 35 de miliarde de dolari pe an.