logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua mondială a imunității este celebrată în întreaga lume la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății începând cu anul 2002. Scopul stabilirii acestei zile este de a informa publicul cu privire la caracteristicile funcționării și întăririi sistemului imunitar, dar și despre importanța deosebită a unui mod sănătos de viață.

    Lupan-Mihail-216x300Prima zi de primăvară a fost selectată nu întâmplător de către OMS, astfel în această perioadă, după sezonul rece, apare un deficit imunitar: metabolismul e scăzut, aprovizionarea de vitamine și minerale este redusă, rezistența la infecții este minimă. Din acest motiv este necesar ca în această perioadă să amintim oamenilor cum putem întări imunitatea.

    Despre toate acestea vom discuta cu medicul-terapeut categorie superioară, șeful secției Terapie Nr. 2 Mihai Lupan.

    Domnul Mihai, de ce unii oameni au sistemul imunitar mai rezistent iar alții nu? Ce înseamnă de fapt imunitatea și de ce depinde ea?

    Dezvoltarea sistemului imunitar este un proces programat genetic. Imunitatea începe să se dezvolte încă în uterul mamei . După nașterea copilului, imunitatea este reprezentată de anticorpi primiți de la mama – prin sângele placentar și prin laptele matern. Pe măsură ce copilul crește, sistemul imun prin formare de anticorpi proprii reacționează la orice contact cu diverse microorganisme, viruși, alergeni etc. Pe aceleași principii se bazează și sistemul de vaccinare. Organismul primește micro-doze de vaccin, după care formarea „memoriei imunitare” datorită vaccinului este capabilă să formeze o protecție, astfel În cazul unei îmbolnăviri boala este mai ușor de suportat.

    Imunitatea, pe care o persoană o creează pe parcursul vieții, după toate bolile suportate și vaccinările efectuate se numește imunitate dobândită. Există și imunitatea înnăscută, care este un sistem imunitar puternic și oferă protecție pentru practic toate bolile. Din păcate însă doar 10% din oameni se pot lăuda cu o astfel de imunitate, alte 10% au o deficiență de imunitate înnăscută, ei îmbolnăvindu-se foarte des.

    Majoritatea oamenilor, peste 80% au o imunitate dobândită, iar sistemul imunitar depinde în mare măsură de modul de viață a unei persoane.

    Despre beneficiile unui mod de viață sănătos cunoaște fiecare persoană, însă referitor la imunitate, la ce trebuie să acordăm o atenție deosebită?

    Este importantă o bună funcționare a intestinului, deoarece în el se conțin 80% din celulele sistemului imunitar. Primul imuno-modulator, pe care îl primește omul în viața sa este laptele matern. Deosebit de valoros este și colostru, care se formează în primele zile de alăptare. Colostrul conține nutrienții, hormonii, imunoglobulinele și vitaminele necesare pentru copii. În cazul în care copilul nu a primit colostru, alăptarea va furniza toate componentele necesare. Dacă hrana de bază a fost laptele praf , atunci imunitatea se formează mult mai slab.

    Colonizarea inițială a mucoaselor tractului gastro-intestinal, respirator superior, pielii copilului cu floră favorabilă au o importanță deosebită pentru formarea imunității în viitor.

    Dar să revenim la adulți. Deoarece intestinul are un rol atât de important în menținerea imunității, tot ceea ce mâncăm și bem pe parcursul vieții slăbește sau întărește sistemul imunitar. Se recomandă să consumăm regulat produse acido-lactice, care conțin bifido- și lactobacterii, ce ajută la crearea unei bariere de protecție pentru agenții patogeni. Este important să consumați alimente vegetale, care trebuie să constituie cel puțin 50 % din regimul alimentar.

    Surplusul de zahăr rafinat afectează sistemul imunitar și reduce activitatea anticorpilor, care luptă împotriva infecțiilor. Dăunătoare pentru sistemul imunitar sunt și obiceiurile proaste – fumatul și alcoolul.

    Stresul și supraîncărcarea atât fizică cât și morală, lipsa de vitamine și microelemente, utilizarea necontrolată a medicamentelor, în special a antibioticelor de asemenea subminează sistemul imunitar, la fel ca și nutriția proastă.

    Printre beneficiile sistemului imunitar se numără dieta echilibrată, igiena corporală, somnul împlinit și activitatea fizică adecvată.

    Care sunt cele mai frecvente simptome ale imunității reduse?

    Semnele imunității reduse sunt considerate răcelile frecvente, inflamații le nasului și gâtului, disbacterioza, temperatura subfebrilă pentru o perioadă lungă de timp (37,2-37,5 ° C). Alte simptome pot fi considerate și tulburările de somn, sindromul oboselii cronice, dureri de cap frecvente, apariția erupțiilor cutanate, dureri musculare și articulare.

    În cazul în care o persoană suspectează imunitate scăzută, trebuie să consulte un medic imunolog sau terapeut. Medicamentele care vizează întărirea imunității pot fi administrate doar după consultarea medicului și efectuarea investigațiilor necesare, deoarece cauzele imunodeficienții pot fi diverse..

    De obicei, oamenii se gândesc la importanța menținerii sistemul imunitar doar atunci când se îmbolnăvesc, deși boala în sine deja este o consecință a sistemului imunitar slăbit. Pentru a preveni acest lucru trebuie să întăriți sistemul imunitar, care într-o mare măsură este legat cu modul de viață pe care îl duceți.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP