logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În 7 iunie, marcăm Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, eveniment care în acest an se află la cea de-a treia ediție. Genericul evenimentului din acest an este „Alimente sigure azi, pentru a fi sănătos mâine” , subliniind faptul că producția și consumul de alimente sigure are beneficii imediate și pe termen lung pentru oameni, economie și întreaga planetă.

    În contextul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, sunt promovate unui șir de acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare, care să contribuie la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces la alimente pe piață, turism și dezvoltare durabilă.

    Siguranța alimentară este esențială pentru realizarea mai multor obiective ale ONU pentru dezvoltare durabilă și este o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor și a consumatorilor. Toată lumea are un rol important în respectarea lanțului de la producător la consumator sau așa-zisa cale „de la fermă la furculiță” (from farm to fork) pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure și sănătoase.

    • Anual, în jur de 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de aproximativ 200 de tipuri diferite de boli de origine alimentară. Povara bolilor revine, cel mai frecvent, celor săraci sau tinerilor.
    • Bolile de origine alimentară sunt responsabile de 420 000 de decese în fiecare an.
    • Fiecare dintre acestea poate fi prevenit. În regiunea europeană a OMS se estimează că, în fiecare an, mai mult de 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza consumului de alimente contaminate, iar peste 4600 de persoane decedează din aceeași cauză.

    În Republica Moldova, se înregistrează anual cca. 18-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta 5 ani şi adulţi.

    În structura morbidităţii în 65-76% predomină copiii de 0-17 ani.

    Anual, se înregistrează cca 22 izbucniri epidemice cu 5-10 și până la 300 bolnavi.

    Factorii de decizie au o contribuție esențială în construirea și menținerea unor sisteme și infrastructuri alimentare adecvate pentru a răspunde și a gestiona riscurile de siguranță alimentară de-a lungul întregului lanț alimentar, inclusiv în caz de urgențe.

    Producătorii și consumatorii de alimente pot acționa prin:

    *Cunoașterea alimentelor pe care le folosesc (prin citirea etichetelor de pe ambalajele produselor alimentare, alegerea conștientă, familiarizarea cu pericolele alimentare);

    *Manipularea și prepararea mâncării în siguranță, practicând cele cinci mesaje cheie ale OMS pentru alimente mai sigure acasă sau atunci când sunt vândute la restaurante sau la piețele locale;

    *Cultivarea fructelor și a legume cu folosirea celor cinci mesaje cheie ale OMS pentru fructe și legume mai sigure și reducerea contaminării microbiene.

    Alăturați-vă acțiunilor descrise pentru a garanta alimente sigure azi și a fi sănătoși mâine, alături de urmașii voștri!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP