logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Catedra Anesteziologie și reanimatologie a USMF „Nicolae Testemițanu” a fost creată în 1975, fiind printre primele catedre de specialitate din fosta URSS, inițial pentru predarea disciplinei Anesteziologie și Reanimatologie în cadrul studiului universitar pentru studenții facultății medicină generală, pediatrie și stomatologie.

    Primul șef catedră, Stanislav Poliuhov, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Om Emerit în Știință, împreună cu primii colaboratori – Gh. Cazacu, A. Corcus, V. Rafulea, V. Ceban – au pus baza procesului didactic și cercetărilor științifice.

    Din 1977 specializarea a fost inclusă și în pregătirea medicilor specialiști în domeniul anesteziologie-reanimatologie prin ordinatură și internatură clinice și în procesul de instruire postuniversitară continuă a medicilor specialiști.

    În perioada 1993-1997 catedra a fost dirijată de doctor habilitat în medicină, profesorul universitar Vasile Grosu.

    Între timp specializarea a fost inclusă în procesul de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști prin rezidențiat, fapt ce a impus crearea unei noi catedre în cadrul Facultății Rezidențiat și Secundariat Clinic.

    Începând cu anul 1997, în postul de șef al catedrei a fost desemnat Boris Pîrgari, profesorul universitar, doctor habilitat în medicină. Ulterior, în 2005, catedrele au fost comasate, în scopul unificării și standardizării specializării și profilării postuniversitare. În această perioadă de timp sub bagheta prof. univ. Boris Pîrgari, conferențiarii universitari Petru Rusu și Cornelia Guțu-Bahov colaboratori a IMSP SCM „Sfânta Treime” au susținut tezele de doctor în medicină, iar conferențiarii Gheorghe Cazacu, Alexandru Cornogolub, Mihai Borș, Virgil Guțan și Victoria Rusu, fiind angajați ai USMF „Nicolae Testemițanu”, studiul științific a fost efectuat la baza clinicii IMSP SCM „Sfânta Treime”.

    Din 2007 Catedra Anesteziologie și Reanimatologie Nr 2 activează sub egida șefului de catedră, prof. universitar, doctor habilitat în medicină, academician al МАНЭП, secția Medicina calamităților Victor Cojocaru.

    Actualmente una dintre clinicele universitare ale catedrei este clinica ATI Nr.2, amplasată în incinta IMSP SCM „Sfânta Treime”, care până în anul 2018 a fost condusă de conf. univ. Gheorghe Cazacu.

    Din 2018 și până în prezent este condusă de conf. univ. Alexandru Cornogolub și colaboratorii clinicii conf. univ. Gh. Cazacu, P. Rusu și C. Guțu-Bahov.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP