logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Secţia Anesteziologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, anterior Spitalul Orăşenesc Nr.3, şi-a început activitatea în luna decembrie a anului 1976, la 6 luni de la deschiderea instituţiei medicale. În acelaşi an, odată cu deschiderea secţiei de Anesteziologie, ia naştere prima catedră de Anesteziologie şi Reanimare din cadrul Institutului de Medicină din Chişinău, condusă de Profesorul Universitar – Stanislav Poliuhov.

  La cârma secţiei nou-deschise, vine primul şef al secţiei – Arhip Iaroţchi, care a activat până în anul 1979. O scurtă perioadă de timp, secţia a fost condusă de Valentin Miţchevici, care în anul 1981 a decedat subit. Din anul 1981, şef al secţiei devine – Tudor Cărăruş, care a activat până în anul 2012. Din 2012 până în prezent postul de şef al secţiei îl ocupă Lilia Ţîganciuc. În anul 2015 secţia a fost dotată cu utilaj modern, fiecare sală de operaţie fiind echipată cu maşini de anestezie şi sistem de monitorizare de o performanţă înaltă. Activitatea secţiei se desfăşoară sub egida clinicii conduse de Conferenţiarul Universitar – Gheorghe Cazacu, în cadrul catedrei Anesteziologie-Reanimatologie Nr.2 a USMF „N. Testemiţanu”.

  Servicii acordate:

  • Efectuarea anesteziilor de înaltă performanţă pentru toate intervenţiile chirurgicale din blocul operator.
  • Efectuarea anesteziilor în afara blocului de operaţie pentru intervenţiile minim – invazive în secţia de diagnostică endoscopică.
  • Asigurarea Supravegherii anestezice monitorizate pentru toate tipurile de intervenţii chirurgicale ce nu necesită anestezii generale.
  • Efectuarea anesteziilor regionale pentru diverse intervenţii chirurgicale.
  • Montarea cateterelor în venele centrale.

  Personal medical:

  În secţie, activează o echipă formată din personal medical calificat, constituit din 7 medici anesteziologi, şi 13 asistente medicale.

  Dr. Lilia ŢÎGANCIUC – şef secţie, categorie superioară

  Dr. Petru RUSU – Conferenţiar Universitar

  Dr. Silvia CĂRĂRUŞ – anesteziolog-renimatolog, categoria superioară.

  Dr. Angela OTGON – anesteziolog-renimatolog, categoria superioară.

  Dr. Mariana MARIŢOI – anesteziolog-renimatolog, categoria superioară.

  Dr. Iohanis GUZO – anesteziolog-renimatolog, categoria superioară.

  Dr. Mircea MÎŢA – anesteziolog-renimatolog, categoria I.

  Asistentă superioară:

  Nina PISICA

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP