logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Prezentarea secției BO în IMSP SCM ,,Sfinta Treime”

  Blocul Operator, ca secție din cadrul IMSP SCM ,,Sfânta Treime” a fost deschis odată cu inaugurarea spitalului în anul 1976. BO este astfel organizat, încât să permită managementul operator optim al bolnavilor operaţi în condiţii de maximă siguranţă, optimizarea utilizării sălilor de operaţie și a timpului de activitate şi asigurarea unor condiţii de muncă corecte chirurgilor, anesteziștilor și personalului care îşi desfăşoară activitatea în acest sector.

  BO dispune de 10 săli de operatie, 9 săli planice și o sală pentru urgențe.

  Conducerea organizatorică a BO este asigurată de un medic coordonator cu categorie superioară. Acesta are în subordine o asistentă șefă, 16 asistente medicale și 15 infermiere.

  BO oferă zilnic suport logistic tuturor secțiilor clinice atât în urgență, cât și în sistem de programare.

  BO este dotat cu echipament nou: truse laparascopice -6; diatermie și aspiratoare -10, lămpi de operație, instrumentariu chirurgical și laparascopic.

  Blocul operator este organizat pe următoarele profiluri chirurgicale:

  • Sala operații chirurgie generală
  • Sala operații chirurgie septică
  • Sala operații ginecologie
  • Sala operații chirurgie colorectală
  • Sala operații urologie
  • Sala operații otorinolaringologie
  • Sala operații oftalmologie.

  În BO se efectuează un spectru larg de operații laparascopice: colecistectomiii, apendectomii, adezioliza, chisturi hepatice și renale, echinococectomie laparascopică, înlaturarea formațiunilor glandei suprarenale, suturarea ulcerului perforant, cura chirurgicală laparscopică a herniilor inghinale cu plasa sintetică din polipropilena, laparascopiile diagnostice și curative în cirozele hepatice, cura laparscopică a varicocelului

  Printre cele mai importante operații oftalmologice menționăm operațiile de cataractă și transplantul de cornee.

  În ultimii 5 ani au avansat foarte mult operațiile urologice endoscopice: URS, NLP, TUR, nefrostomiile, stentarea căilor urinare, litotripsiile, cateterizarea și dilatarea ureterelor.

  Operații ORL- dacriocistirinostomia, înlăturarea formațiunilor nazale endoscopic și cu Lazer.

  Operațiile ginecologice-laparascopice –chisturi ovariene, extrauterina, miomectomie.

  Pe parcursul a 45 de ani de activitate, în BO au fost efectuate peste 311246 operații.

  Printre operațiile noi efectuate în sfera chirurgiei clasice, putem menționa rezecția de ficat, a crescut ponderea operațiilor la căile biliare. În martie 2021 a fost executată pentru prima data operația de rezecție pancreato-duadenală. Cura chirurgicală a herniilor inghinale, ombilicale, a liniei albe și postoperatorii se efectuiaza, de obicei, cu plasa sintetică din polipropilenă, în proporție de -85-90 %.

  Volumul și numărul de operații efectuate crește anual, majorîndu-se și spectrul de operații laparascopice în chirurgie, urologie, ORL, ginecologie.

  Operațiile vasculare au luat amploare în ultimii 2-3 ani, printer care tromboembolectomiile, plastiile vaselor membrelor inferioare, vaselor carotide.

  BO colaborează intens cu colaboratorii catedrelor USMF ,,N.Testimiteanu”, cu echipa anesteziologică, medicii din secția terapie intensivă și reanimare; cu medicii radiologi, endoscopisti, cu colaboratorii departamentului bioinghinerie medicală, cu sefii secțiilor de profil chirurgical, inclusiv secțiile: urilogie, ORL, oftalmologie și ginecologie.

  Grație profesionalismului, precum și experienței bogate în organizarea asistenței medicale, BO a înregistrat realizări importante pe parcursul activității sale.

  În perioada pandemiei de Covid-19, urmată de instituirea Departamentului Covid și replofilarea secțiilor, a urmat o perioadă dificilă în activitatea BO.

  La moment BO necesită reparație capitală.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP