logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Secția Oftalmologie și microchirurgie ochiului (pînă la ianuarie 2020 – secția Oftalmologie) are o capacitate de 60 de paturi. Pe parcursul a 40 de ani de la infinițare șefi de secție au fost: 1976 -1977 Pavel Litvac, 1977 – 1997 Maria Olenițchi, 1997 – prezent – Valentina Lupan.

    Secția reprezintă baza clinică pentru Catedra de Oftalmologie și Optometrie a USMF „N. Testemițanu”.

    Primul conducător al Cursului de perfecționare a fost d.ș.m., conferențiar universitar – Lidia Fastoveț (1976 – 1980 ), 1980 -1986 – d.ș.m., conferențiar universitar, Vladimir Boișteanu, 1986-2003 – d.ș.m., conferențiar universitar, Dumitru Lupan, din anul 2003 prezent – d.h.ș.m., profesor universitar, Valeriu Cușnir.

    În secția Oftalmologie activează 9 medici chirurgi oftalmologi.

    Secția este înzestrată cu echipament modern pentru diagnostic (tomograf prin coerență optică, B-scan, A-scan, perimetru computerizat, biomicroscoape, oftalmoscoape, pahimetru, tonometru non-contact, refractometru, oftalmometru, cheratometru, foropter, exoftalmometru, etc.) și tratament (facoemulsificatoare, instalații laser pentru polul anterior și posterior, diatermocoagulatoare, aparat „Strimer”, etc.)

    Asistența oftalmologică este acordată populației din mun. Chișinău și parțial din alte localități ale RM. Aici sunt tratați pacienți cu diferite patologii ale globului ocular și a anexelor lui. Este efectuat un spectru larg de intervenții chirurgicale: extracția cataractei prin facoemulsificare cu implant de pseudofac foldabil, operații fistulizante în glaucom, laserchirurgia glaucomului, transplant cornean în ulcere corneene, chirurgia pterigionilui, strabismului, lasercoagularea retinei în DMLV, retinopatie diabetică, ocluzii ale vaselor retiniene, chirurgia anexelor globului ocular și multe altele.

    Totodată, în incinta clinicii activează în regim nonstop centrul municipal traumatologic. În permanență se lărgește spectrul metodelor diagnostice și de tratament atât medicamentos cât și chirurgical.

    Secția este în relații strânse de colaborare cu multiple instituții de profil din țară (Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Feroviar, Spitalul Clinic de Urgențe, etc.) și de peste hotare (Romania, Norvegia, SUA, Belgia, Rusia, Ucraina).

    Activitatea secției Oftalmologie este axată pe examinarea şi tratamentul pacienţilor cu patologie oftalmologică, oftalmochirurgia poluluil anterior a globului ocular (chirurgia cataractei inclusiv facoemulsificația cu implant LIO, a glaucomului, transplant cornean), chirurgia în caz de plăgi penetrante, contuzii, chirurgia plastică a anexelor globului ocular.

    Servicii acordate:

    Tehnici de diagnostic computerizat:

    TCO (Tomografie în coerență optică),

    Autoangiografie;

    Angiografie cu contrast;

    Perimetrie computerizată;

    B-scan.

    Tehnici chirurgicale LASER:

    Lasercoagularea retinei;

    Laser YAG (Descizia cataractei secundare, iridotomie laser).

    Tehnici chirurgicale:

    Extracția cataractei (facoemulsificare);

    Operații antiglaucomatoase;

    Operații a anexelor globului ocular.

    Din iulie 2013 în secție a demarat activitatea în domeniul transplantologiei, fiind coordonată de către specialiștii Clinicii Oftalmologie nr.2., USMF „Nicolae Testemițanu” la finele anului 2017 au fost effectuate peste 200 de astfel de intervenții chirurgicale. În legătură cu aceste rezultate în luna martie 2018, echipei de specialiști condusă de către directorul clinicii oftalmologie nr.2 dhșm, prof.universitar Dl Valeriu Cușnir, i-a fost conferit Certificatul de Merit de către Agenția de Transplant din Republica Moldova.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP