logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Secția Endocrinologie

  Secția Endocrinologie a fost fondată în 1976, odată cu deschiderea IMSP SCM „Sfânta Treime”, fiind până în prezent singura secție municipală de endocrinologie. La moment în Republica Moldova activează doar două secții de endocrinologie, printre care și secția Endocrinologie din cadrul instituției noastre. Capacitatea secției este de 30 de paturi.

  Secția endocrinologie este bază clinică a Catedrei de endocrinologie USMF „Nicolae Testemițanu”, șef de catedră fiind Dna Lorina Vudu, prof. universitar.

  În perioada anilor 1976-1990, secţia Endocrinologie a fost condusă de dna dr. E.Condreva, care a avut un aport important la formarea şi dezvoltarea serviciului endocrinologic. Pe parcursul anilor, în cadrul clinicii au activat medici precum: A. Şova (1976-1981); E. Colibaba (1978-1985); E. Şeremet (1982 – 2011, în 1998 şef de secţie interimar); V. Trestian (1988-1989); A. Bacinschi (1993-1997).

  Începând cu anul 1986, secţia Endocrinologie devine bază clinică pentru cursul de Endocrinologie pe lângă Facultatea de Perfecţionare a Medicilor a USMF „Nicolae Testemiţanu”, catedra Medicină Internă nr 1. Cursul era condus de dl. Nuțu Migali, conferenţiar universitar, doctor în științe medicale, care în perioada anilor 1990-1998 a preluat şi conducerea secţiei. Dl Migali s-a manifestat ca un pedagog iscusit, clinician şi colaborator ştiinţific experimentat.

  Timp de 20 de ani, din 1998 pană în 2018, secția Endocrinologie a fost condusă de dna Natalia Baltag, asistent universitar al USMF „Nicolae Testemițanu”. În această perioadă secția Endocrinologie a cunoscut o dezvoltare continuă, fiind implementate abordări moderne ale patologiei endocrine, în special – tratamentul diabetului zaharat. Rata acestei patologii înregistrează o creștere constantă atât în Republica Moldova, cât și în întreaga lume, ducând la complicații cronice și invalidizare, cu reducerea calității vieții și sporirea mortalității. În secție a fost promovată constant educația terapeutică, a fost amenajat un cabinet pentru instruirea bolnavilor cu diabet zaharat, educația terapeutică fiind una dintre verigile principale în succesul conduitei terapeutice a pacienților. Implicarea pacientului în gestionarea diabetului zaharat, obținerea cunoștințelor veridice cu privire la această patologie metabolică cronică și formarea abilităților de autocontrol a diabetului este esențială pentru obținerea unui echilibru glicemic optimal constant, ceea ce ar permite persoanelor cu diabet zaharat să beneficieze de o calitate a vieții pe termen lung, minimalizând riscul apariției complicațiilor diabetice acute sau cronice.

  Sub conducerea dnei Natalia Baltag s-au format ca specialiști tinerii endocrinologi care și-au început activitatea în secție și continuă să activeze până în prezent. Există o colaborare strânsă și foarte eficientă a endocrinologilor cu specialiști de alt profil din cadrul spitalului (oftalmolog, nefrolog, cardiolog, neurolog). Aceasta permite examinarea complexă a pacienților, depistarea la timp a complicaților diabetului zaharat și inițierea unei scheme optimale de tratament. Abordarea multidisciplinară a pacienților cu diabet zaharat permite prevenirea apariției sau încetinirea progresiei complicațiilor vasculare ale diabetului, dar și reducerea riscului cardiovascular, care este foarte mare la aceste persoane.

  Majoritatea persoanelor care primesc asistență medicală în secția Endocrinologie sunt pacienții cu diabet zaharat tip 2 sau diabet zaharat tip 1, dar și gravidele cu diabet gestațional, persoane cu patologii ale glandei tiroide, sau pacienți cu boli endocrine mai rar întâlnite (diabet insipid, patologia glandelor suprarenale). Serviciul de laborator dispune de posibilități de testare a spectrului de hormoni ai glandei tiroide, hemoglobina glicată, peptidul C, vitamina D și a altor parametri importanți pentru conduita patologiilor endocrine.

  Medicii care de mai mulți ani activează cu dedicație în secția Endocrinologie sunt Elena Bivol (doctor în științe medicale), Vlada Bîstrițcaia, Tatiana Abraș, endocrinologi cu categorie superioară.

  Personalul medical mediu care activează în secție deține competențe necesare acordării asistenței medicale calificate pacienților, urmează cursurile de formare medicală continuă, majoritatea deținând categoria superioară. Mai multe persoane au obținut certificate de formator în aplicarea modelului DAFNE de educație structurată în diabetul zaharat de tip 1.

  Din 2019 pînă în luna iulie 2021, funcția de șef secție a fost îndeplinită de Dna Natalia Porcereanu, medic endocrinolog, doctor în științe medicale.

  În prezent, șefa secției este medic endocrinolog dna Vlada Bîstrițcaia.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP