logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Colectivul clinicii oftalmologice din cadrul IMSP SCM “Sf. Treime” și a Spitalului Central al Căilor Ferate, reprezintă avangarda serviciului specializat în domeniul trasplantologiei, recent apărut în Republica Moldova, fiind cel care a efectuat prima operație de transplant cornean și prima prelevare a corneei în instituțiile medicale din țară.

    În cadrul clinicii, pe parcursul ultimului an, începând cu luna aprilie 2013, au fost efectuate cu succes 50 de transplanturi corneene cu scop tectonic pacienților cu ulcere cornene cu prezența riscului de perforare, pierdere a organului și a funcțiilor vizuale.

    Totodată de către membrii echipei până la momentul actual au fost prelevate de la donatori mai mult de 60 de transplanturi corneene. În incinta clinicii oftalmologice în premieră națională au fost organizate și funcționează (cu suportul și implicarea specialiștilor de talie internațională din Norvegia și Australia) cursurile de pregătire teoretică și practică în domeniul optometriei. În rezultatul acestei instruiri la un nivel și mai înalt va fi ridicată calificarea medicilor oftalmologi implicați în acordarea asistenței specializate pacienților cu probleme de refracție.

    În cadrul clinicii de asemenea sunt implementate cele mai moderne metode de diagnosticare a afecțiunilor oculare (tomografia prin coerența optică a tuturor structurilor oculare, perimetria computerizată, examinarea structurilor intraoculare cu ultrasunet, etc.). Utilizarea acestor dispozitive permite o diagnosticare mai rapidă și mai corectă a afecțiunilor și, ca rezultat, un tratament etiopatogenetic și eficient.

    În rândul numeroaselor intervenții chirurgicale efectuate în clinica oftalmologie în ultimii ani sunt prezente și cele mai moderne și performante operații (vitrectomia în retinopatia diabetică, extracția cataractei prin facoemulsificare utilizând tehnica inciziilor mici, implantarea cristalinelor foldabile mono- și multifocale, lentilelor torice, efectuarea operațiilor fistulizante în glaucom cu implantarea de microșunturi “Expres”, etc.).

    Pe parcursul ultimilor ani, medicii clinicii a fost implementată și este efectuată cu succes o gamă largă de operații pe globul ocular utilizând instalații laser de ultima generație așa ca: lasertrabeculoplastia, iridoplastia, iridectomia, fotolasercoagularea în retinopatia diabetică, în decolarea de retină, discizia membranelor epiretiniene, cataractelor secundare.

    Multe dintre intervenţiile enumerate sunt unice în instituțiile medicale de stat și particulare.

    Ca rezultat al activității practice și științifice al colectivului clinicii oftalmologie nr.2 atât colaboratorii catedrei, cât și doctorii din secții participă în educația continuă a medicilor rezidenți și medicilor cursanți ai facultăţii de Educație Continuă, familiarizându-i cu metodele de investigații și tratament menționate.

    Totodată, Clinica Oftalmologie, cu susţinerea secţiei medicale a Academiei de Ştiinţe şi a Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, a Direcţiei Sănătate a municipiului Chişinău organizează, la fiecare 2 ani, conferințe științifico-practice dedicate problemelor actuale de diagnostic și tratament în oftalmologie la care sunt invitați oftalmologi din tot teritoriul Republicii Moldova și de peste hotarele ei. În 2013 la o astfel de conferință au participat profesori din Belgia, Norvegia, Ucraina și Rusia(total-7). Astfel, conform planului, lunar se organizează conferințe științifico-practice pentru specialiştii din municipiu şi tot teritoriul ţării, adesea cu implicarea lectorilor din alte țări cu scopul familiarizării cu diverse probleme actuale în oftalmologie: traumatismele oculare (Profesor Macarov Pavel-ICS Helmholt, Moscova.), patologii oncologice (Profesor Iarovoi Andrei-ICS Fiodorov,Moscova.), patologii de refracție (Profesor Agafonova Victoria-ICS Fiodorov,Moscova).

    Colaboratorii clinicii participă activ la Congresele și Conferințele internaționale ( Japonia, Tokio, 2014; Oslo, 2013; Emiratele Arabe Unite, Abudabi, 2012; Stockholm, 2011; Franța, Paris, 2010; Rusia și România de 2-4 ori pe an in fiecare din ele).

    La Congresele din Rusia de 2 ori s-au obținut diplome pentru cel mai bun raport prezentat (2009 și 2011).

    În rezultatul muncii efectuat,e anual se editează articole în revistele republicane, Analele ştiinţifice Universitare și teze ale rapoartelor prezentate.

    În 2013, în comun cu autorii din mai multe țări(n-11) s-a editat volumul I al compendiului dedicat diagnosticului și tratamentului în glaucom. Este pregătit pentru editare volumul al II-lea.

    La moment clinica posedă savanți și doctori ce reprezintă avangarda oftalmologiei Republicii Moldova. Colaboratorii clinicii oftalmologie participă în educația sanitară a cetățenilor RM. Lunar, în direct, se fac emisiuni TV cu diverse teme stringente în oftalmologie aşa ca: Diagnosticul şi tratamentul retinopatiei diabetice, glaucomului, cataractei, miopiei, patologiilor oculare la copii( cu prezentarea imagini foto, video, răspunsuri la apeluri telefonice).

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP