În data de 1 decembrie, consemnăm Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA. Cu această ocazie, oamenii din întreaga lume se reunesc pentru a sprijini persoanele care trăiesc cu HIV.
Printre cele mai importante activității de informare și educare sunt:
- Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc crescut de infectare;
- Mobilizarea populației generale pentru promovarea testării și prevenției
În Republica Moldova, numărul total de cazuri de HIV a ajuns la aproximativ 17 mii, cu 928 de cazuri noi raportate. Cu toate acestea, implementarea politicilor de sănătate publică și a programelor internaționale de combatere a infecției HIV au avut un impact semnificativ. Astfel, între anii 2010-2023, prevalența infecției a scăzut cu 43%, iar numărul deceselor cauzate de HIV s-a redus cu 29%.
Pentru a stopa răspândirea infecției cu HIV, guvernul a adoptat Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025, obiectivul general fiind reducerea la minim a consecințelor epidemiei de HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală, prin diminuarea numărului de transmiteri, și de a menține prevalența infecției, în special în grupurile-țintă ale populației. Printre măsurile implementate se numără utilizarea testelor rapide, ce au contribuit la creșterea accesibilității și reducerea timpului necesar pentru confirmarea diagnosticului în doar o zi, comparativ cu o săptămână anterior. De asemenea, s-a realizat descentralizarea tratamentului antiretroviral, actualmente 23 de centre oferind tratament gratuit.