logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • O instituție de sănătate are succes în măsura în care este capabilă să rezolve prompt și eficient problemele pacienților. SCM „Sfânta Treime” nu face excepție. În cadrul spitalului au loc schimbări semnificative, se efectuează reparații capitale, se actualizează echipamentele etc. Și în această lună, Secția Imagistică Medicală a fost dotată cu aparataj de specialitate cu parametri tehnici de vârf în medicina din Moldova un sistem de ultrasonografie multifuncțional “Toshiba Aplio 500” (clas expert), despre care ne vorbește mai detaliat medicul imagist cardiolog Tatiana More.

  Tatiana More

  Tatiana More

  “Toshiba Aplio 500” (clas expert).

  Ultrasonografia reprezintă o ramură a medicinii imagistice, care se dezvoltă extrem de rapid în ultimele decenii, rămâne o metodă de investigare inofensivă și în același timp foarte informativă, rapidă și cost-eficientă. Cu ajutorul ultrasunetelor este posibilă vizualizarea practic a tuturor organelor și țesuturilor ale omului, începând cu organele interne, glandele endocrine, diferite formațiuni, țesuturile moi, pielea, vasele de diferit calibru, chiar și oasele (diagnosticarea fracturilor). Calitatea imaginii la sistemele de clasa expert este atât de performantă încât oferă practic cu certitudine stabilirea diagnosticului.

  Imagine perfectă

  Sistemul de ultrasonografie achiziționat de către spital permite efectuarea investigațiilor complexe cardiovasculare (ecocardiografie transtoracică, transesofagiană, stress-echocardiografie, metoda Strain și Strain Rate ), doppler duplex a vaselor periferice, a organelor abdominale, urogenitale, ginecologice și obstetricale, precum și investigarea țesuturilor moi. Specialistul va putea identifica și evalua cu ușurință structurile anatomice ale organelor și țesuturilor investigate datorită tehnologiei inovatoare Apli Pure unice, care deschide noi oportunități pentru un specialist: acum imaginea este complet omogenă in timp ce păstrează marcheri importanți din punct de vedere clinic, crește rezoluția și contrastul lateral, zgomotul este detectat și eliminat automat și este redus numărul de artefacte, ceea ce mărește semnificativ valoarea diagnosticului.

  Noi orizonturi de vizualizare tridimensională

  Astăzi sunt înalt apreciate tehnologiile 3D și 4D în sonografie, care permit obținerea imaginii complexe în spațiul virtual, care oferă informații valoroase suplimentare în examinarea vaselor și fluxului sanguin, morfologiei organelor interne și formațiunilor de volum (tumorilor).

  Funcția MultiView a sonografului creează o serie de secțiuni transversale ale obiectului volumetric selectat, fiind un instrument foarte eficient pentru evaluarea gradului de modificări patologice și a structurilor țesuturilor asociate, astfel încât sunt asemănătoare imaginilor la rezonanță magnetică (RMN).

  Tehnologii suplimentare de vizualizare

  Strain Rate

  Echocardiografie este o investigație fundamentală, indispensabilă în examinarea pacienților cu patologie cardio-vasculară:

  • este de importanţă vitală în aprecierea funcției și structurii cordului, o parte componentă a multiplelor formule de pronostic;
  • urmărirea mișcării pereților miocardului (Tehnologia Strain Rate) este o metodă deosebită de investigare a funcției de pompă a cordului, o evaluare vizuală și cantitativă rapidă a mișcării pereților miocardului, care permite diferențierea patologiilor specifice ale cordului (cardiomiopatiile, amiloidoza, boala ischemică a cordului);
  • selectarea pacienților pentru metode noi și specifice de tratament ale aritmiilor cardiace (terapia de resincronizare cardiacă – CRT );
  • este o metodă de examinare obligatorie la toți pacienții cu infarct miocardic acut sau suportat, în dereglări de motilitate a miocardului de orice altă geneză.

  În incinta IMSP SCM „Sf. Treime” sunt secții specializate precum: Infarct miocardic acut cu 30 paturi, Recuperare cardiacă cu 30 paturi, Cardiologie cu 30 paturi precum și Departamentul de radiologie intervențională ce oferă servicii de tratament intervențional al patologiilor ischemice coronariene. În secţiile cardiologice sunt permanent internați pacienți cu patologie ischemică cardiacă, de aceea este de importanță majoră disponibilitatea funcției de analiză Strain Rate a cordului.

  Pe lângă datele de înaltă exactitate și comparabilitate neinfluențate de examinator în diagnosticul și depistarea dereglărilor de motilitate a miocardului inimii, datele Strain Rate sunt incluse în multiple formule de calcul ale pronosticului de evoluție a bolii și calității vieții pacientului.

  Funcția Strain Rate este singura metodă ce permite depistarea disfuncției sistolice subclinice – depistarea schimbărilor minore de motilitate a miocardului înainte ca această modificare să aibă careva repercusiuni asupra funcției globale a cordului și astfel permite alegerea optimă a momentului oportun pentru intervenția promptă medicamentoasă sau intervențională pentru a preveni complicații majore cardiace ischemice: infarctul miocardic acut, insuficiența cardiacă, aritmii, moartea subită cardiacă.

  Un alt avantaj de mare importanță practică este faptul că funcția Strain Rate permite examinarea calitativă a pacienților cu blocuri majore ale sistemului conductor al cordului (acești pacienți au o motilitate temporară compromisă ceea ce face dificil examinarea funcției contractile) și aprecierea motilității fiecărui segment al miocardului indiferent de dereglările de motilitate secundare dereglărilor de conducere.

  Funcția Strain Rate nu este consumatoare de timp și oferă informații de înaltă precizie asupra:

  • Dimensiunilor cavităților examinate;
  • Volumelor cavităților;
  • Masei miocardului;
  • Fracției de ejecție a ventriculelor;
  • Curbei de volum și de masă.

  Aplicarea metodei date de investigare va fi în premieră pentru țara noastră, în același timp ea este deja pe larg folosită în țările dezvoltate.

  Stres Echo

  Stres Echo – metoda de investigare a inimii, care ajută la selectarea pacienților pentru tratament cardiovascular chirurgical și minim invaziv (angioplastia coronariană percutană), aprecierea eficacității tratamentului, în timp ce alte metode minim invazive în unele situații clinice rămân a fi mai puțin sau deloc informative.

  Elastografie

  Elastografie (Elast-Q) – un program special pentru recunoașterea și cuantificarea schimbărilor în organele interne. Programul permite analizarea proprietăților elastice ale organelor și țesuturilor, ce este pe larg aplicată în diagnosticarea în special a formațiunilor tumorale și cirozelor hepatice.

  MicroPure

  MicroPure – funcția permite detectarea microcalcificărilor, marcherilor potențiali a tumorilor maligne a glandelor mamare și a altor organe.

  Vizualizarea vasculară

  Vizualizarea vasculară (CHI VRI) – investigare cu ultrasunete îmbunătățite cu soluții de contrast ultrasonografic (CUES). Tehnologia permite vizualizarea atât a vascularizării cât și simultan a perfuziei.

  Evaluarea contrastului cantitativ (CHI-Q) – Pachetul software este conceput pentru a evalua dinamica perfuziei cu acuratețe deosebită pentru a obține rezultate obiective pentru procedurile clinice de rutină și pentru cercetare științifică.

  Toate acestea deschid noi perspective de utilizare a unor metode inovatoare de vizualizare. Specialiștii în sonografie vor putea efectua o examinare mai eficientă. Datorită unui set mare de moduri de scanare și a unui număr de funcții suplimentare utile, procesul de lucru va fi unul confortabil și rapid, iar rezultatele examinării vor fi sigure și exacte.

  Tehnologia Fly Thru

  Examinarea 2D a patologiilor vasculare este dovedită a fi frecvent insuficientă pentru a aprecia complexitatea leziunilor vasculare, impactul funcţional al acestora asupra vasului și pentru planificarea corectă a intervențiilor pe vasele periferice.

  Tehnologia Fly Thru (transductor 4D) este o metodă de ultimă generație în diagnosticul și analiza complexă a leziunilor vasculare. Această tehnologie permite examinarea multilaterală a leziunilor vasculare (atât a venelor cât și a arterelor) cu reconstrucția patului vascular inclusiv şi vizualizarea leziunilor din interiorul vasului. Fiind un analog non-invaziv al ultrasonografiei intravasculare (IVUS) tehnologia furnizează informație de înaltă calitate și exactitate despre structura tridimensională a leziunilor vasculare și a formațiunilor de volum (intravasculare sau intra-cardiace) ce permite chirurgilor şi intervenționiștilor de a face o analiză fundamentală a leziunilor cercetate și planificarea corectă a intervențiilor.

  Tehnologia Fly Thru face posibilă examinarea leziunilor vasculare si formațiunilor de volum (în lumenul vaselor și în cavitățile cordului) în regim:

  • din interiorul vasului/cavității;
  • în secțiuni în orice axă dorită;
  • analiza structurii (conținutului) leziunii/formațiunii de volum;
  • + toate opțiunile Echo 2D.

  Este de menționat faptul că acum analiza complexă a leziunilor vasculare poate fi efectuată doar cu ajutorul ultrasonografiei intravasculare (IVUS) (metodă inexistentă în Republica Moldova), iar studiile existente subliniază faptul că datele obținute prin tehnologia Fly Thru sunt comparabile cu cele obținute prin IVUS.

  Prezența serviciilor de chirurgie vasculară și intervenții minim invazive vasculare în incinta IMSP SCM «Sf. Treime» confirmă încă o data necesitatea acestei tehnologii în examinarea pacienților cu afecțiuni vasculare.

   

   

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP