logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială a Sănătății Mintale este sărbătorită la inițiativa Federației Mondiale de Sănătate Mintală începând cu anul 1992. În anul 2018, această zi este dedicată problemelor tinerilor și sănătății lor mintale într-o lume în schimbare.

    În adolescență și în primii ani de maturitate, există multe și diferite schimbări în viață. Acestea pot fi o schimbare a școlii, despărțirea de acasă, admiterea într-o universitate și solicitarea unui nou loc de muncă. Pentru mulți, acesta este un moment foarte interesant, dar și un moment de stres și anxietate. În unele cazuri, experiențele care sunt nerecunoscute și neglijate pot duce la dezvoltarea bolilor psihice. În plus, sănătatea mentală a tinerilor este în prezent afectată de utilizarea în mod constant a rețelelor virtuale, în orice moment al zilei sau al nopții. În plus, în lume mulți adolescenți trăiesc în situații excepționale, cum ar fi conflictele, dezastrele naturale și epidemiile. Tinerii care trăiesc în astfel de condiții sunt în mod special predispuși la tulburări și boli mintale.

    Potrivit OMS:

    • Jumătate din toate bolile mintale debutează înainte de vârsta de 14 ani și, în multe cazuri, nu sunt detectate și tratate.
    • Depresia este cea de-a treia cauză principală a poverii bolilor în rândul adolescenților.
    • Suicidul ocupă locul doi în clasamentul principalelor cauze de deces în rândul persoanelor cu vârste între 15-29 ani.
    • Utilizarea nocivă a alcoolului și a drogurilor ilicite în rândul adolescenților reprezintă o mare problemă în multe țări și contribuie la comportamente riscante, cum ar fi sexul nesigur sau conducerea periculoasă.

    Obiectivul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an este de a crește gradul de conștientizare cu privire la modalitățile de menținere a sănătății mintale în rândul adolescenților, părinților și profesorilor. Din moment ce părinții și profesorii sunt cei ce contribuie cel mai mult la dezvoltarea abilităților de viață la copii și adolescenți, care sunt necesare pentru a depăși dificultățile cotidiene la domiciliu și școală.

    Mesajul medicului psihiatru al Secției de Toxicologie din cadrul IMSP SCM «Sfânta Treime», Valentina Șeptelici.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP