logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În data de 10 septembrie se desfășoară Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului cu genericul „ Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului”. Această zi este marcată la inițiativa Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (IASP) în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

    Desfășurarea acestui eveniment are scopul de a informa, de a conștientiza și sensibiliza populația la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat în prezent cea mai mare problemă de sănătate publică.
    Conform studiilor, printre factorii care pot declanșa comportamentul suicidal se atestă cei:

    • medicali – bolile psihice, dependența de droguri, alcool;
    • sociali – pierderea unei persoane apropiate, abuzul în familie, performanțele școlare nesatisfăcătoare, pierderea locului de muncă, eliberarea din funcție etc.;
    • biologici – tipul temperamentului, vârsta etc.

    Experții consideră că cea mai mare legătură a ratei de suicid este legată de aplicarea unui tratament corespunzător depresiei, aceasta fiind în fapt o boală care trebuie nu doar identificată, ci și tratată la timp.
    Aproximativ 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, ceea ce înseamnă că la fiecare 40 de secunde o persoană își ia viața. Numărul tentativelor de suicid este, însă, de aproape 25 de ori mai mare!
    Astăzi, sinuciderea este o problemă globală și tragică pentru sănătatea mondială. Conform statisticilor, mai multe persoane mor din cauza sinuciderilor în lume, decât în războaie și crime. Potrivit OMS, numărul total de decese cauzate de sinucidere se apropie acum de un milion pe an. Tendințele sunt astfel încât până în anul 2020, numărul de sinucideri este de așteptat să crească. În același timp, s-a dovedit că aproximativ 80% dintre persoanele care s-au sinucis au vorbit despre următorul act cunoscuților, rudelor și prietenilor.
    Este foarte important ca toți membrii comunității să înțeleagă cât este de important să ajutăm sau pur și simplu să discutăm, să susținem persoanele care trec printr-un moment dificil al vieții: „Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului”

    P.S. În Republica Moldova, au fost înregistrate 489 de cazuri de suicid, în a.2018 față de 506 în 2017, inclusiv printre copii cu vârstă de 17 ani, respectiv 9 și 16 cazuri.

    P.S.S. Sinuciderea este principala cauză de prevenire a decesului prematur.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP