Ziua Mondială a Pneumoniei (World Pneumonia Day) a fost înființată în 2009, când mai mult de 100 de organizații din multe țări s-au alăturat Coaliției Globale împotriva Pneumoniei Copilului. Această dată a fost stabilită de Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), pentru a atrage atenția oamenilor din întreaga lume asupra acestei boli periculoase și pentru a îndemna toată lumea să lupte cu ea.
Potrivit statisticilor OMS, pneumonia se află pe lista primelor 10 cauze ale deceselor din lume. Este, de asemenea, cea mai comună manifestare a infecției pneumococice la adulți și cel mai frecvent vinovat în moartea copiilor sub vârsta de 5 ani. Menționăm că 99% din cazuri se întâlnesc în țările în curs de dezvoltare. Astfel, în unele țări din Africa Subsahariană, unde mortalitatea cauzată de pneumonie este cea mai ridicată, doar 2 din 5 copii beneficiază de îngrijiri medicale.
Din fericire, în Moldova, situația este mai favorabilă, totuși, vigilența nu trebuie pierdută. Pneumonia la nou-născuți și sugari, în special la sugari prematuri, reprezintă un pericol major în orice țară din lume.
În plus, la un copil mic de multe ori simptomele bolii sunt mult mai dificil de recunoscut. În unele cazuri pot fi prezente doar febra și tuse, iar alteori acestea pot lipsi. De aceea trebuie să acordăm o atenție sporită acestei boli.
În Republica Moldova incidența prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani în a.2016 a constituit 751,3 cazuri la 1000 de copii născuți vii, față de 716,9 în 2015; mortalitatea, respectiv, 1,5 decese față de 1,4 decese la 1000 născuți vii.
Pneumonia este un grup de boli caracterizate prin inflamarea țesutului pulmonar. Plămânii sunt constituiți din săculețe mici – alveole, care în cazul respirației unei persoane sănătoase, se umple aer. În cazul pneumoniei, alveolele sunt umplute cu puroi și lichid, ceea ce face ca respirația să fie dureroasă și limitează fluxul de oxigen.
Boala poate provoca un număr de agenți patogeni, inclusiv viruși, bacterii și ciuperci. Pneumonia se poate răspândi în mai multe moduri. Virușii și bacteriile care sunt de obicei prezente în nas sau gât pot infecta plămânii. Acestea se pot răspândi, de asemenea, prin particule de aer prin tuse sau strănut. În plus, pneumonia poate fi transmisă prin sânge, în special în timpul travaliului sau imediat după aceea.
Persoanele cu risc de apariție a pneumoniei sunt cele cu imunitate slăbită. Aceștia sunt cei cu vârstă înaintată, precum și pacienții cu infecție cu HIV, diabet, astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Tot la acești pacienți, în caz de boală, este mult mai mare riscul de a dezvolta complicații. În plus, fumatul, alcoolul și factorii de mediu nefavorabili măresc probabilitatea apariției bolii.
Însă, incidența pneumoniei la copii este deosebit de ridicată: în fiecare an aproximativ în lume sunt înregistrate 155 de milioane de cazuri de boală și peste un milion de decese ale copiilor sub vârsta de 5 ani, ceea ce este mai mult decât în cazul SIDA, malariei și rujeolei combinate.
Unul dintre experții UNICEF, Miki Chopra, a declarat: „La fiecare 30 de secunde de la pneumonie, un copil moare înainte de vârsta de cinci ani. Aceasta este o rușine uriașă, deoarece știm cum să prevenim moartea copiilor cu această boală „, adăugând că lupta împotriva pneumoniei nu necesită soluții complicate.
În plus, pneumonia la copii poate fi prevenită prin măsuri simple: vaccinarea în timp util, promovarea alăptării exclusive în primele 6 luni de viață și de nutriție pentru copii mai mari, de igienă bună și spălarea mâinilor, precum și reducerea poluării mediului și a aerului. Conform OMS așa riscuri precum poluarea aerului, expunerea pasivă la fum, apa potabilă nesigură iau viața a cca 1,7 milioane de copii sub vârsta de 5 ani, ceea ce reprezintă 26% din totalul deceselor copiilor.
Astăzi pneumonia se întâlnește la pacienții de toate vârstele: la nou-născuți, la vârstnici, la persoane de vârstă mijlocie și la adolescenți. Toată lumea trebuie să fie protejată. Amintiți-vă: cu cât mai devreme veți descoperi pneumonia și veți cere ajutorul medicilor – cu atât mai ușor veți face față și veți evita apariția complicațiilor și consecințelor.
La 12 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF cheamă întreaga comunitate mondială să colaboreze pentru a învinge pneumonia.