Din 2005, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este marcată pe 14 iunie în toate țările lumii. Această zi a fost creată pentru a exprima recunoștința tuturor donatorilor și pentru a reaminti din nou importanța donării de sânge. Inițiatorii acestei zile au fost 4 organizații internaționale care au solicitat donarea voluntară și gratuită de sânge – OMS, Federația Internațională a Crucii Roșii și Semiluna Roșie , Federația Internațională a Organizațiilor Donatoare de Sânge și Societatea Internațională pentru Transfuzia de Sânge.
Data de 14 iunie a fost aleasă pentru că în acea zi s-a născut imunologul austriac, Karl Landersteiner, care în 1930 a primit premiul Nobel pentru descoperirea grupelor de sânge uman.
Cuvântul „donator” provine din latinescul „donare” – a da. În cazul donatorilor de sânge, viața este adesea un cadou destinatarului.
Este nevoie de sânge sigur peste tot. Esențial atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. De asemenea este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli mortale și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniții în situații de urgență (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.) și la salvarea vieții mamelor și a nou-născuților.
OMS susține că accesul la sânge sigur rămâne privilegiul unui cerc limitat de oameni. Pentru majoritatea țărilor cu venituri mici și medii, asigurarea disponibilității de sânge sigur este o sarcină dificilă, deoarece numărul donatorilor este mic, iar echipamentul pentru testarea sângelui este insuficient. 42% din sânge este colectat în țările cu venituri mari, în care trăiește doar 16% din populația lumii.
Campania de Ziua Mondială a Donatorilor din acest an este dedicată subiectului „Sânge sigur salvează vieți” și se derulează sub sloganul „Donează sânge pentru o lume sănătoasă”. Obiectivul principal al campaniei relevă contribuția personală a fiecărui donator la protejarea sănătății celor din jurul lor.
În cadrul acestei campanii, OMS face apel la oamenii din întreaga lume să salveze vieți prin donarea voluntară și regulată. Potrivit Centrului Național de Transfuzie de Sânge din Republica Moldova, anual se fac aproximativ 80.000 de donații de sânge, din care 80% sunt voluntare. Această cantitate de sânge este suficientă pentru a ajuta 130.000 de pacienți – o donație poate salva trei vieți.
Conform surselor OMS