logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În cadrul emisiunii “Sănătate pentru toți” de la Radio Moldova, dna Elena Bivol, doctor în științe medicale, medic endocrinolog, șefa Departamentului managementul calității serviciilor medicale la IMSP SCM „Sfânta Treime” a vorbit despre complexitatea diabetului zaharat prin prisma evenimentului consemnat astăzi de comunitatea internațională – Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat.

    La nivel mondial, cifrele arată o statistică îngrijorătoare, peste 540 de milioane de persoane se confruntă cu diabet. Stresul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul sunt printre principalii factori care cauzează boala secolului XXI, a remarcat dna doctor Elena Bivol: „De fapt, la nivel global, se știe că pentru fiecare caz cunoscut de diabet zaharat de tip 2 mai exista încă un caz nediagnosticat.
    În acest an, sloganul Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat sugerează accesul la asistență medicală, mai cu seamă vorbim de perioada pandemică în care pacienții cu boli cronice au nevoie de asistență medicală. Dacă e să explic în ce constă diabetul, atunci este vorba de creșterea nivelului de glucoză din sânge, din cauza secreției inadecvate de insulină de la nivelul celulelor beta ale pancreasului.
    Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin deficit total de insulină, apărut în urma distrugerii autoimune a celulelor beta pancreatice producătoare de insulină. Acest tip de diabet apare mai frecvent la tineri și copii. Peste 90% dintre toate cazurile de diabet zaharat sunt de fapt de tip 2 și au la bază rezistența la insulină.
    Atestăm două tipuri de factori care favorizează instalarea diabetului zaharat de tip 2, e vorba predispoziția genetică și stilul de viață. Desigur studiile în acest domeniu relevă că riscul de a face diabet se poate dubla dacă sunt anumite gene ”predispozante”. Însă, dacă moștenim predispoziția, nu înseamnă că este obligatoriu sa facem diabet. Dacă se adoptă un stil de viață sănătos pe toată durata vieții, cu siguranță nu va exista riscul de a dezvolta diabetul zaharat.
    Cu adevărat, când vorbim de diabetul zaharat de tip 2, cea mai eficientă metoda de prevenție este stilul de viață sănătos. Mă refer la o alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, menținerea greutății normale pentru fiecare persoană în parte și firește în funcție de vârstă.
    De obicei, diabetul zaharat de tip 2 evoluează insidios luni sau ani, motiv pentru care boala este depistată în momentul diagnosticării unei complicații cronice, precum retinopatia diabetică, afecțiuni cardiovasculare sau insuficiență renală. E cert, în aceste condiții, este nevoie de un screening activ pentru această afecțiune. Concret, persoanele cu vârste peste 45 ani trebuie să își facă obligatoriu o glicemie. În funcție de rezultat și factorii de risc, medicul va stabili frecvența controalelor viitoare. Orice tratament, oricât ar fi de performant, este sortit eșecului dacă nu este dublat de un stil de viața sănătos.
    Complicațiile diabetului zaharat pot să se dezvolte numai dacă diabetul este neglijat. O persoana care își ține sub control nivelul glicemiei are un risc mai mic de a dezvolta complicații cronice, iar dacă acestea apar, se vor instala târziu, după o lungă evoluție a bolii. Pe de alta parte, o persoana care nu respectă recomandările medicului endocrinolog, poate ajunge în scurt timp la invaliditate, din nefericire vorbim despre complicații oculare, renale sau cardiovasculare.
    Dacă e să fac o concluzie la subiectul discutat în cadrul acestei emisiuni, țin să subliniez că este foarte importantă diagnosticarea precoce a diabetului zaharat. Cu cât diagnosticăm mai devreme, cu atât putem vorbi de o evolute favorabilă a diabetului zaharat. Din fericire, modul sănătos de viață este superior medicamentului prin puterea sa de a preveni apariția diabetului. Consider că, dacă populația este informată și ia atitudine, se implică, diabetul poate fi prevenit. Este esențial ca anume medicul să fie acea primă și unică verigă, care să vină cu recomandări și să informeze profesionist populația”.

    Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP