În data de 16 noiembrie, consemnăm Ziua Mondială Boala Pulmonară Obstructivă Cronică. Este un eveniment mondial realizat în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume. Obiectivul comun rezidă, de a crește gradul de conștientizare și de a reduce povara BPOC la nivel mondial. Genericul din acest an este, „Plămânii tăi pentru viață” și evidențiază importanța sănătății pulmonare pe tot parcursul vieții, iar menținerea plămânilor sănătoși este cu adevărat o parte integrantă a sănătății și bunăstării.
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară progresivă, însă care poate fi prevenită. Această patologie se caracterizează prin simptome respiratorii pe termen lung și limitarea fluxului de aer, dificultăți de respirație și tuse. Este o boală progresivă care se agravează în timp, făcând din ce în ce mai dificile activitățile de zi cu zi. Potrivit specialiștilor, cauzele a BPOC, sunt fumatul și particule din gaze toxice inhalate, de asemenea, deficitul de alfa-1 antitripsină, vârsta înaintată și ereditatea.
Pentru a confirma sau infirma diagnosticul a BPOC se efectuează o serie de examinări medicale: spirometria; hemoleucograma; examinarea bacteriologică a sputei; radiografie toracică.
Specialiștii secției Pneumologie din cadrul IMSP SCM „Sfânta Treime”, dispun de tehnică medicală și posibilități de a efectua o examinare și un tratament complet al pacienților diagnosticați cu BPOC.
Pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de echipa Departamentului Diagnostică puteți solicita programarea online prin intermediul specialiștilor din medicina primară și a medicilor de familie a sistemului de evidență SIRSM (sistemul Informațional de raportare și evidență a serviciilor medicale).
Pentru informații 022 49 69 70