În perioada 17-23 ianuarie 2022, este consemnată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Obiectivele de comunicare rezidă în conștientizarea de către populație a măsurilor binevenite în controlul cancerului de col uterin, astfel încurajând femeile să profite pe deplin de metodele medicale care au capacitatea să depisteze precoce acest tip de cancer. Printre aceste metode este testarea citologică.
Potrivit specialiștilor, cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate și constituie 6,9% din toate cancerele întâlnite la femei. Din nefericire, cazuistica medicală denotă că acest tip de cancer se dezvoltă la femeile tinere, cu vârstă cuprinsă între 15-44 ani.
Acum doi ani, OMS a lansat oficial Strategia globală de accelerare a eliminării cancerului de col uterin. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului de comun cu OMS au dezvoltat ghiduri actualizate pentru screening-ul și tratamentul leziunilor pre-canceroase de col uterin, aceste practici sunt parte a programelor naționale. Studiile naționale în acest sens, arată că tendința de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este în creștere. Gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, care au efectuat testul citologic, de asemenea este în creștere, dovadă că testul de prevenție s-a dublat în ultimii ani. Conform Programului Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025, autoritățile din sănătate își doresc reducerea cu 10% a incidenței de cancer de col uterin către anul 2025.
Reamintim că principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin. Medicii susțin că în abordarea acestui tip de cancer este important consultul ginecologic periodic și testarea citologică Babeș-Papanicolaou, aceste măsuri medicale sunt binevenite în controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții.
În contextul Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, dna Ala Reajeva, doctor în științe medicale, medic chirurg ginecolog la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a realizat un transfer informațional privind metodele de screening în ediția „Matinal de weekend”.